"Вещерът: Меч на съдбата" е втората книга от поредицата за Гералт от Ривия, в която се докосваме до уникалния свят на Анджей Сапковски

Едва ли има запален геймър, който да не е обърнал внимание на едно от най-големите заглавия в брашна за последните години - The Witcher. Едно от най-завладяващите неща в тази игра е историята, а тя е базирана на романите на Анджей Сапковски от поредицата "Вещерът", в които светът на приказките е разгледан... малко по-иначе.

Представете си любимите ви истории от детството, но с внушителна доза здравословен житейски цинизъм и кървища. Това е светът на вещерите - мутанти, създадени с алхимия и магия, създадени да убиват всичко, обявено за враг на хората. А най-добър сред тях е Гералт от Ривия. 

Анджей Сапковски изгражда пленителен и плашещо реалистичен свят, базиран на европейското Средновековие и славянската митология, в който хората са само една от няколко разумни раси, принудени да съжителстват заедно. В този свят на бедни и богати, кал, болести, насилие няма място за подвизи, а всеки избор се оказва животорешаващ. 

В този свят ни потапя и "Меч на съдбата" - втората книга от поредицата за Белия вълк след "Последно желание". В нея Сапковски продължава да ни представя в пълнота света на Гералт. Появяват се нови герои, нови чудовища и най-важното - историята около детето на съдбата - принцеса Цирила.

Това е уникално по рода си фентъзи, в което хуморът, приказките и мъдростта ни дават възможност да се измъкнем от сивотата на нашия свят.

"Затова, уж благородни княже - продължи Оченцето, вдигайки глава, - не се поставяй в смешното положение да предлагаш на вещера ролята на наемник в армията, която смяташ да изправиш срещу океана. Не ставай за смях, защото предложението ти може да предизвика само подигравки. Още ли не си разбрал? Можеш да платиш на вещера за изпълнена задача, можеш да го наемеш, за да охранява хората от злото, да ги предупреждава за надвисналата опасност, но не можеш да го купиш, не можеш да го използваш за своите цели. Защото вещерът, дори ранен и гладен, е по-добър от теб. Струва много повече от теб. Затова предложението ти предизвиква у него само презрение. Разбра ли?"