Американската тенис легенда Пийт Сампрас се изказа изключително ласкаво за българската звезда в професионалния тур Григор Димитров

Според 14-кратния победител в турнирите от "Големия шлем" 23-годишният хасковлия е най-талантливият състезател от своето поколение, информира Sportal.bg

Сампрас обаче е на мнение, че доминацията на голямата тройка - Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал, няма да приключи в близко бъдеще. 

Прогноза за 2015-а

"Сладкият Пийт" направи своята прогноза за 2015 г., а тя е, че настоящият №1 в света е фаворит да оглави ранглистата отново. 

"Новак е очевидният избор, Роджър е мотивиран да го измести, а Рафа, стига да е здрав, ще се намеси в микса. Смятам, че тези трима състезатели ще доминират. Виждам такива, които могат да ги застрашат, но когато се стигне до решителния момент, тези тримата ще бъдат във втората седмица на турнирите от "Големия шлем", намирайки място на полуфиналите и финала. Ще бъде една интересна година, но но според мен Новак, Роджър и Рафа отново ще бъдат пред всички останали в края й." 

Виж още: Гришо с най-голям потенциал през 2015-а

Григор Димтиров

"Но ако има едно име, което може да направи голямата крачка към тях, това е Григор Димтиров. Определено българинът е човекът, който трябва да се следи отблизо. Той вече показва знаците, но има върху какво да поработи. Според мен, все още му трябва да се научи как да печели мачовете си, но огромният му талант е налице. Не може да му се отрече това", коментира Сампрас, който е вторият тенисист с най-много седмици на върха на световната ранглиста в историята след Роджър Федерер. 

Виж още: Ударът на годината принадлежи на Гришо

Американският тенис

В същото време Пийт Сампрас не вижда кой негов сънародник може да се намеси в битката на големите. Навремето самият той беше в бясна конкуренция с Андре Агаси, а сега първа ракета на САЩ е №19 в световната ранглиста Джон Иснър. Следващият в списъка е Сам Куери, който е едва №35. 

И Сампрас споделя, че не вярва този спад да поеме в обратна посока в близко бъдеще. 

"Не сме имали някой на върха от дълго време насам. Ще отнеме време американският тенис да се върне там, където беше. Не виждам никого с потенциал да пробие дори в топ 10. Играта е станала толкова интернационална. Светът е става все по-гладен, а ние просто не произвеждаме малки деца с потенциал. Надявам се, че това е просто фаза и това няма да продължи дълго", заяви Сампрас. 

Виж още: Защо Гришо го очаква страхотна 2015 г.?

Треньорска кариера

Сампрас обърна внимание на въпроса с евентуална треньорска кариера. Той получи за пример бившите си съперници на корта Стефан Едберг и Борис Бекер, които са треньори съответно на Федерер и Джокович. 

"Борис и Стефан са по-големи от мен и техните деца са по-големи от моите. Те имат достатъчно време за пътуване. В момента аз не пътувам. не го правя повече от две седмици в годината. Но това не е нещо, което представлява интерес за мен. Не изключвам възможността да съм треньор в бъдеще, но не се виждам като такъв в близките две години."

"Доставя ми удоволствие от време на време да играя демонстративни мачове, а в останалото време си стоя у дома", допълни Пийт Сампрас, който се оттегли на върха веднага след като спечели US Open през 2002 г.

Виж още: Томи Хаас: Бих тренирал Григор Димитров