За да се освободим от стреса, понякога не е нужно да променяме графика си, а просто да променим мисленето си

Усещате ли, че постоянно нямате време и ви се иска денонощието да имаше още няколко часа допълнително. Не сте сами. Претоварването е често срещано в съвременното общество. Твърде много работа, твърде много странични дейности, някакъв социален живот за поддържане, колкото човек да не стане абсолютен робот и т.н.

Стрес и преумора

Дори да имаме някакво свободно време, то често отива, за да свършим нещо вкъщи, да направим едно или друго нещо, което трябва да се направи, да отделим време на приятелите (иначе започват да се сърдят). В крайна сметка време за почивка почти липсва, а това повишава в пъти нивата на стрес. Въпросът е как да се справим с този проблем.

Очевидният начин е да престанем да се претоварваме, но практиката е показала, че той в повечето случаи не работи. Затова трябва да търсим алтернативни отговори.

Такива дава Скот Еблин в своята книга "Преуморени и пренатоварени: Внимателната алтернатива". Според него за да се справим със стреса, не трябва да променяме графика си, а нагласите си за нещата. Пред "Хъфингтън поуст" Еблин съветва как да даваме на ума си необходимата му почивка.

Съвет 1: Движете се

Упражненията не просто ни държат във форма, а също така имат доста положително влияние върху менталното ни здраве. Еблин препоръчва малко движение всеки ден и най-добре кратки разходки. Но, разбира се, има и уловка - разходката трябва да е без телефон. Така не просто ще се раздвижите, ами ще си починете и от новите технологии, ще имате малко време да си отдъхнете от постоянното свързване с Мрежата.

Съвет 2: Създайте си успокояващ навик

За да можем да се преборим със стреса, трябва да сме способни да откриваме маркерите на тревога. Щом ги открием, ще можем да насочим мислите си в друга посока и така да избегнем момента на напрежение. Успокояващият навик отнема от стреса и повишава способността да мислим рационално. Дали ще се съсредоточим върху дишането си, ще се научим да въртим монета между пръстите си или ще си пуснем успокояваща музика, не е важно.

Виж още: Пет лесни начина да релаксираме от стреса

Съвет 3: Възползвайте се от умението си да слушате

Да се съсредоточиш цялото си внимание върху събеседника си звучи като нещо, което правим винаги, когато говорим с други хора. Всъщност обаче това е навик, който практикуваме сравнително рядко. Внимателното слушане може да повиши много способността ни да се съсредоточаваме, което, от своя страна, ще ни помогне да намалим нивата си на стрес.

Съвет 4: Задавайте големите въпроси

За да въведем мислите си в ред, трябва често да си задаваме по-често важни въпроси от рода на "Какъв е смисълът на живота?", "Какво искам да постигна?", "В какво вярвам?", "Какво ми помага да се чувствам добре?", "Какво би ми помогнало да стана по-добър?" и т.н. Това може да изглежда безсмислено за някои, но ще успее да помогне да се свържем със себе си, ще ни даде самопознание, което да използваме за основа. Това, от своя страна, ще ни направи две идеи по-спокойни.

Виж още: Българският шеф нехае за стреса на работното място

Съвет 5: Поставяйте си цели

Когато си задаваме въпроси за себе си, трябва да сме способни да си дадем и отговор. Веднъж изразен, този отговор трябва да ни даде някаква информация за нас самите и за това, което искаме. Намерим ли това, което искаме, трябва да си поставим за цел постигането му. Така няма да се разводняваме в твърде много желания, а ще следваме това, което сме определили като основно. Така не натоварваме и мозъка си и му даваме възможност да се съсредоточи върху по-важни неща.