Това е нейният осми пореден мандат като председател на партията

Християндеморатическия съюз (ХДС) преизбра Ангела Меркел за председател на партията за осми път. Тя е получила общо почти 97% от всички гласове, предаде "Франспрес".

Меркел е начело на ХДС от 14 години насам, като в последните девет е и канцлер на Германия. На последните избори за лидер на партията през 2012 г. тя получи 97,94% от гласовете.

След преизбирането си Мергел държа едночасова реч, последвана от бурните аплодисменти на присъстващите.

Дипломатично решение на конфликта между Русия и Украйна

По време на заседанието на ХДС Меркел обърна внимание на конфликта между Русия и Украйна, изтъквайки, че ще направи всичко възможно, за да разреши кризата по дипломатичен начин.

"Не може да решим това чрез военни действия. Нужно ни е търпение, но съм убедена, че ще успеем да го преодолеем", каза германският канцлер.

Бюджетна дисциплина в Европа

Друг акцент в речта на Меркел беше икономическото състояние на Европейския съюз. "Европа трябва да спазва правилата за бюджетна дисциплина, които установи, за да излезе от кризата", настоя Меркел.

"Ако в крайна сметка не спазваме онова, което решихме по време на кризата, тогава ние ще накараме хората да се съмняват в нас и това ще е лошо за Европа. Ето защо ние, германците, следим да се спазват правилата", каза още тя.