Дори ако нямате възможност да подкарате колата, за да спрете чак на морския бряг или в планината, където да прочистите съзнанието си, една кратка пауза ще ви помогне да разредите всекидневния стрес.

* Излезте навън. Ако прекарвате по-голямата част от времето си в затворени помещения с изкуствено осветление, а работата ви е седяща, опитайте да се поразходите през обедната почивка. Идеалът ни е да пошляпаме боси по тревата/асфалта, но условията не го позволяват, просто погледайте небето и се порадвайте на топлината от слънцето.

Виж още: Как да бъдем щастливи на работа

* Подредете работното си място. Бюрото ви може да се обърне към прозореца. Добавете няколко саксии или вази с цветя. Внимателно подбирайте цветовете - въздействието им върху човека е предмет на цяла наука. Светлосиньото може да намали кръвното налягане, пулса, температурата и да отпусне мускулите. Зеленото пък действа възстановяващо, успокоява нервите и намалява напрежението. Ако не можете да пребоядисате стените, поне изберете такива цветове за аксесоарите.

Виж още: Разсейването на работа повишава продуктивността

* Вземете си домашен любимец. Контактите с животни са в състояние да намалят кръвното ви налягане и стреса, твърдят от американската организация "Животни в помощ на човека". Гушнете зайчето, поговорете на птицата, помилвайте кучето и котката, погледайте декоративните рибки.

* Секс, масаж, топла вана - за незабавен резултат. А ако искате дълготраен ефект:

* Бъдете активни. Три пъти седмично по 20 минути аеробика, разходки, танци, крос, плуване или каране на велосипед - така ще отдалечите проблемите със сърцето, кръвното налягане и нервите.

- Медитирайте. 

Виж още: Девет пози от йогата, които да изпробвате при секс

- Почивайте си. "Тялото е като голяма административна сграда - поясняват доктори. - През нощта идват чистачките и техниците, а на сутринта, когато е време да се почне работа, всичко е стегнато и излъскано. В периоди на стрес обаче тялото има нужда от допълнителна почивка, както например когато партерът е наводнен - тогава персоналът не може да почисти и навсякъде вони." Времето за сън е индивидуално за всеки, но ако се успивате често, просто започнете да си лягате по-рано.

Виж още: 10 факта за съня