Поне такова е усещането на служителите у нас, анализира Би Ти Ви

Стрес на работното място. Българите масово се оплакват, че шефът им не се грижи за намаляването на напрежението. Всеки втори работник е с такова усещане. Така отново попадаме в черна класация в Европа.

Според проучването най-честите причини за стреса на работа са усещането за несигурност, удълженото работно време, прекомерно натоварване и размяна на груби реплики. Обикновено свързаните със стрес отсъствия от работа са по-продължителни от отсъствията по други причини.

Общо за цяла Европа, разходите свързани с психични разстройства, се оценяват на 240 млрд. евро годишно. По-малко от половината от тази сума е за лечение, а 136 млрд. евро се дължат на изгубена производителност, включително от отсъствия от работа поради отпуск по болест. Експертите призовават работодателите към отговорност и въвеждане на различни практики за борба със стреса.

Виж оше: Пет съвета за стресови ситуации

Така например в технологична компания у нас борят стреса със стая за релакс. 250-те служители от централния офис разпускат с кратки почивки, по време на които играят тенис на маса, джаги и дартс.

През деня гледам да слизам тук не повече от два пъти, защото все пак трябва и да свърша някаква работа, а времето тук лети много бързо, обяснява Константин

В помещението има и масажен стол, а веднъж в седмицата идва и масажист. Има зала за йога, фитнес и сауна - за края на работния ден. Работодателят е построил и детска градина, като поема част от таксата за посещението й.

Ако те не се чувстват добре, ако са стресирани, това със сигурност намалява тяхната работоспособност, обяснява Маргарита Йорданова, специалист "Човешки ресурси" в компанията.

Виж още: Как да се заредим с енергия за работа

За съжаление в България подобно отношение към работника е изключение. Всеки втори е на мнение, че шефът му не прави достатъчно, за да намалява стреса, което ни подрежда на предпоследно място в Европа по дейности в предприятията за контрол върху стреса.

Според експертите шефовете просто не осъзнават, че това е проблем. И апелират да започне масовото въвеждане на добри практики. Като разкриването на телефонна линия, за да могат работниците да проверяват слухове - т.нар. "телефон на клюката".

При предполагаеми организационни промени се открива специален телефон, на който хората се обаждат, за да разберат за какво става въпрос, обяснява инж. Дияна Илиева, специалист по безопасност и здраве при работа.

Друга възможност е блог на шефа, в който работниците да задават въпроси, а той да им отговаря. Както и провеждането на срещи всяка седмица, на които да се пропагандира уважение между работещите.

Виж още: Пет лесни начина да релаксираме от стреса

Освен шефа, ние самите можем да се погрижим за намаляването на стреса на работното място - например като поставим на бюрото си снимка на любим човек. Психолозите са категорични, че подобен вид фотопрофилактика действа превантивно за сърдечни проблеми и блокиране на депресията.

И още един съвет - отглеждайте си цвете на работното място. В стаите с растения е доказано, че служителите са по-продуктивни, имат 12% по-бързи реакции и по-рядко боледуват. И се усмихвайте - смехът е най-доброто средство против стрес.

Източник: bTVnews.bg