След само един ден почивка новата работна седмица може да донесе превишени дози стрес. Ето няколко идеи как да ги преодолеем по-лесно

Във "Фейсбук" имате достатъчно приятели, които ще проявят съчувствие, но когато се изправите пред стресова ситуация, сте сами със себе си. Затова:

1. Преди да кажете нещо, бройте поне до 10.

Вместо да псувате наум шефа или учителката си, използвайте тази енергия, за да преодолеете раздразнението си. В противен случай ще загубите настроение и няма да ви се работи/учи.

2. Погледнете действителността в очите.

Когато нервите ви са опънати до скъсване, напомнете си, че въпросът не е на живот и смърт. Дори ако закъснеете за среща, провалите се на изпит или шефът отново ви нахока... кое е най-лошото, което може да ви се случи в резултат? Отговор: ще изгубите работата си, но ще си намерите друга.

3. Научете се да отказвате.

Казвайте "Не" всеки път щом ви предложат да поемете отговорност, с която не сте в състояние да се справите.

Виж още: Как да кажеш "Не" на шефа

4. Осигурете си достатъчно време.

Избягвайте закъсненията и търчането в последната минута, като предвиждате още време за улични задръствания, заседнали асансьори, спиране на тока и други непредвидени обстоятелства. Пресмятайте нужното време... и го умножавайте по две.

5. Не губете чувството си за хумор.

Вали проливен дъжд, наоколо няма таксита, закъснявате за зъболекар, а довечера майка ви пристига на гости. Помнете - всичко това е само материал за мемоарите ви!