И двамата оцветиха картата на страната си в червено, и двамата имат развод зад гърба си, нямат политически опит и са учили във военно училище

На пръв поглед двамата кандидати, които спечелиха президентските избори в САЩ и у нас, не биха могли да са по-различни. Единият принадлежи на десницата, превърнал е името си в запазена марка, а заметнатият му перчем е станал негова емблема; другият е беше издигнат от левицата, не крие, че оплешивява - и със сигурност не притежава няколко милиарда долара.

Видео: Първата президентска реч на Доналд Тръмп (с превод)

Значителна е и разликата във възрастта - на 70 единият е най-възрастният президент, влязъл в Белия дом, докато другият, макар и вече пенсионер, отива на "Дондуков" 2 едва на 53.

Виж още: Румен Радев положи клетва като президент

Няма съмнение обаче, че победата на Доналд Тръмп (и драматичната загуба на Хилари Клинтън) отразиха огледално нагласите и в българското общество и доведоха до победата на Румен Радевдраматичната загуба на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева). И в двата случая избирателят поиска на президентския пост да застане извънсистемен играч - и прецени, че демокрацията не е дорасла за първата жена президент.

Виж още: Кой е българският Доналд Тръмп? Има поне няколко кандидати

Някои правят паралели между Доналд Тръмп и независимия кандидат-президент Веселин Марешки, който влиза в политиката като бизнесмен. Но между новия американски държавен глава и българския му колега Румен Радев също има поне няколко прилики:

- И двамата оцветиха политическата карта на страната в червено. Червеното е цветът на Републиканската партия в САЩ, наричана още GOP (Grand Old Party); червеното е цветът и на бившата БКП, днес БСП, известна още като "столетницата", която застана зад кандидатурата на Радев за президент.

- И на двамата им липсва политически опит, макар да се ползват с партийна подкрепа.

- И двамата са се обучавали в американско военно училище: като тийнейджър Тръмп учи в частна академия в Ню Йорк, а Радев повишава квалификацията си във ВВС колеж след началото на демократичните промени у нас.

- И двамата залагаха на желанието на обществото за промяна, против статуквото, изтъкваха, че системата не работи, а политиците са корумпирани. Националистическата реторика също бе характерна за кампаниите им.

- Още в изборната нощ и двамата наблегнаха на нуждата от народно единение.

- И двамата имат развод зад гърба си, Доналд дори два. Настоящите им съпруги са почти връстнички - Десислава Генчева е на 47, Мелания на 46.

Виж още: Седем факта за Мелания, балканската съпруга на Доналд Тръмп

- И двамата встъпват в длъжност в предпоследния уикенд на януари, като наследяват на поста президент от опониращата им политическа сила - демократа Барак Обама и Росен Плевнелиев (ГЕРБ), но мандатът им е с различен срок: четири години за американския президент и пет години за българския.