Цецка Цачева на панаира на народните занаяти в Етъра

Цецка Цачева

политик

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на ГЕРБ в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партията. Преди да бъде избрана за общински съветник, е близо осем години юрисконсулт на община Плевен на граждански договор, като приключва работата си за местната власт след шумен конфликт с кмета Найден Зеленогорски.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-и многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-вото Народно събрание на 14 юли 2009 г. с 227 гласа "за" и трима "въздържали се", с което става първата жена на този пост в парламентарната ни история, а през 2014 г. го заема отново в 43-тото Народно събрание.

В началото на октомври 2016 ГЕРБ я издига за кандидат-президент в тандем с вицеадмирал Пламен Манушев като вицепрезидент. Губят в балотажа на 13 ноември от о.р. ген. Румен Радев, издигнат от инициативен комитет с подкрепата на БСП.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност