Цецка Цачева на панаира на народните занаяти в Етъра

Цецка Цачева

политик

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 г. в с. Драгана, община Угърчин, област Ловеч. Завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1992 г. работи като адвокат в плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на ГЕРБ в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партията. Преди да бъде избрана за общински съветник, е близо осем години юрисконсулт на община Плевен на граждански договор, като приключва работата си за местната власт след шумен конфликт с кмета Найден Зеленогорски.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-и многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-вото Народно събрание на 14 юли 2009 г. с 227 гласа "за" и трима "въздържали се", с което става първата жена на този пост в парламентарната ни история, а през 2014 г. го заема отново в 43-тото Народно събрание.

В началото на октомври 2016 ГЕРБ я издига за кандидат-президент в тандем с вицеадмирал Пламен Манушев като вицепрезидент. Губят в балотажа на 13 ноември от о.р. ген. Румен Радев, издигнат от инициативен комитет с подкрепата на БСП.

 1. Последната президентска реч на Росен Плевнелиев

  Последната президентска реч на Росен Плевнелиев

  Последната президентска реч на Росен Плевнелиев при встъпването в длъжност на приемника му Румен Радев пред паметника на Незнайния воин, 22 януари 2017 г. Вдясно сред официалните лица се виждат столичният кмет Йорданка Фандъкова, премиерът в оставка Бойко Борисов, председателката на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, патриарх Неофит.

 2. Консултативният съвет по национална сигурност

  Консултативният съвет по национална сигурност

  29 ноември 2016 г. - Бойко Борисов и останалите лидери на парламентарно представените политически сили се събраха на "Дондуков" 2 за заседание на консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, който ги призова да надмогнат моментните емоции, да надскочат тяснопартийните интереси и да потърсят формула за създаване на правителство.

 3. Цецка Цачева и Румен Радев преди балотажа

  Цецка Цачева и Румен Радев преди балотажа

  Цецка Цачева и Румен Радев в единствените си тв дебати по БНТ1 преди балотажа на президентските избори, 10 ноември 2016 г.

 4. Цецка Цачева и Румен Радев дебатират по БНТ

  Цецка Цачева и Румен Радев дебатират по БНТ

  Цецка Цачева и Румен Радев дебатират по БНТ1, 10 ноември 2016 г.

 5. Кой ще стане президент?

  Кой ще стане президент?

  6 ноември 2016 г. - Кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева (вляво) и издигнатият от инициативен комитет с подкрепата на БСП о.з. ген. Румен Радев гласуват за себе си в първия тур на президентските избори. Седмица по-късно двамата се изправят и в директен двубой на балотажа за "Дондуков" 2.

 6. Цецка Цачева в първо тв интервю като кандидат-президент

  Цецка Цачева в първо тв интервю като кандидат-президент

  Цецка Цачева в първо тв интервю след номинацията за президент - за предаването на Галя Щърбева и Лора Крумова "Комбина" по Нова телевизия, 2 октомври 2016 г.

 7. Цецка Цачева за президент

  Цецка Цачева за президент

  2 октомври 2016 г. - Цецка Цачева при представянето й като кандидат-президента на ГЕРБ. На заден план, от ляво на дясно: Цветан Цветанов, вицеадмирал Пламен Манушев, Бойко Борисов, Димитър Николов, Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев.

 8. Бойко Борисов представя кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ

  Бойко Борисов представя кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ

  Бойко Борисов (вдясно) представя кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, 2 октомври 2016 г.

 9. Цецка Цачева гласува на местните избори в Плевен

  Цецка Цачева гласува на местните избори в Плевен

  Цецка Цачева гласува на местния вот в избирателна секция в ОУ "Йордан Йовков" в Плевен, 25 октомври 2015 г.

 10. Цецка Цачева в Плевен, май 2016

  Цецка Цачева в Плевен, май 2016

  Цецка Цачева произнася реч за празника на Плевен, 15 май 2016 г., откъдето е избрана за депутат с мажоритарен вот за първи път през 2009 г.

 11. Цецка Цачева на официален портрет

  Цецка Цачева на официален портрет

  Цецка Цачева на официален портрет от периода й като председател на Народното събрание, преди издигането й от ГЕРБ за президент в изборите през ноември 2016.

 12. Цецка Цачева на посещение в Етъра

  Цецка Цачева на посещение в Етъра

  Цецка Цачева, в тъмносин костюм, на посещение в архитектурно-етнографския комплекс Етъра, където откри панаира на народните занаяти, състоял се под нейния патронаж в качеството й на председател на Народното събрание, 6 септември 2015 г.

 13. Цецка Цачева на панаира на народните занаяти в Етъра

  Цецка Цачева на панаира на народните занаяти в Етъра

  Цецка Цачева на панаира на народните занаяти в Етъра, който се състоя под неин патронаж, септември 2015. Година по-късно председателката на Народното събрание беше номинирана от ГЕРБ за президент на страната в тандем с вицеадмирал Пламен Манушев.

 14. Цецка Цачева и Кристалина Георгиева

  Цецка Цачева и Кристалина Георгиева

  Председателят на Народното събрание Цецка Цачева с еврокомисаря Кристалина Георгиева при посещението си в Брюксел, 21 март 2016 г. Двете са издигнати за най-високите постове у нас и по света - първата е кандидатът на ГЕРБ в президентските избори, втората е новата официална номинация на страната ни за генерален секретар на ООН.

 15. Цецка Цачева от ГЕРБ

  Цецка Цачева от ГЕРБ

  Председател на 41-вото и 43-вото Народно събрание и кандидат на ГЕРБ за президент в изборите през 2016 г.

 16. Велчев, Цачева, Главчев

  Велчев, Цачева, Главчев

  От ляво на дясно: зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, парламентарната шефка Цецка Цачева и заместникът й Димитър Главчев, обявяват на брифинг в Народното събрание, че внася промени в Конституцията, засягащи депутатския имунитет, 26 октомври 2015 г.

 17. Цецка Цачева се среща с директорите на БНТ и БНР

  Цецка Цачева се среща с директорите на БНТ и БНР

  Цецка Цачева се среща в Народното събрание с директорите на БНТ Вяра Анкова и БНР Радослав Янкулов, 26 януари 2015 г.

 18. Цецка Цачева след избирането й за парламентарен шеф

  Цецка Цачева след избирането й за парламентарен шеф

  Цецка Цачева на първия ред от депутатските банки след избирането й за нов мандат като парламентарен шеф при откриването на 43-тото Народно събрание, 27 октомври 2014 г.

 19. Преговорният екип на ГЕРБ

  Преговорният екип на ГЕРБ

  Преговорният екип на ГЕРБ в разговорите с останалите парламентарни сили за евентуално коалиционно споразумение след предсрочните избори на 5 октомври 2014 г. (от ляво на дясно): Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

 20. Цецка Цачева на протеста на СУ

  Цецка Цачева на протеста на СУ

  Председателката на 41-вото Народно събрание Цецка Цачева на протеста на СУ "Св. Климент Охридски", 16 ноември 2010 г.

 21. Росен Плевнелиев - БГ политик на 2012 г.

  Росен Плевнелиев - БГ политик на 2012 г.

  Президентът Росен Плевнелиев, победител в анкетата за политик на годината, получава грамота от шефа на "Дарик радио" Радосвет Радев в присъствието на председателката на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов, 15 декември 2012 г.

 22. Политици в Сатиричния театър

  Политици в Сатиричния театър

  Председателката на парламента Цецка Цачева със сина си и финансовият министър Симеон Дянков, придружен от майка си, сред публиката на спектакъла "Г-жа Стихийно бедствие", с който актрисата Стоянка Мутафова отпразнува своята 90-годишнина, 2 февруари 2012

 23. Цецка Цачева поднася букет на Цветанка Маринова

  Цецка Цачева поднася букет на Цветанка Маринова

  Цецка Цачева поднася букет на Цветанка Маринова, тогава все още съпруга на певеца Веселин Маринов, по случай откриването на бутика й, 28 октомври 2010 г.

 24. Председателят на парламента Цецка Цачева прие подписката от изкуствоведа Анжелика Цокова

  Председателят на парламента Цецка Цачева прие подписката от изкуствоведа Анжелика Цокова

  София - Подписка срещу естествените монополи - 22.12.2010

 25. Цецка Цачева с президента Георги Първанов

  Цецка Цачева с президента Георги Първанов

  Президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева на канонизирането на мъчениците от Батак и Ново село в катедралния храм "Св. Александър Невски", София, 3 април 2011 г.

 26. Цецка Цачева във Велико Търново

  Цецка Цачева във Велико Търново

  Председателката на Народното събрание Цецка Цачева във Велико Търново за отбелязване на 103-годишнината от обявяване независимостта на България.

 27. Цецка Цачева гласува в Плевен

  Цецка Цачева гласува в Плевен

  Цецка Цачева гласува в Плевен на президентските и местните избори през 2011 г.

 28. Цецка Цачева

  Цецка Цачева

  Цецка Цачева след гласуването си във втория тур на местните и президентските избори в Плевен, 30 октомври 2011 г.

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност