Какви са вариантите за излизане от ситуацията и какво е възможно да се случи

След като Румен Радев бе обявен за победител в изборите и премиерът Борисов спази обещанието си за оставка на правителството, основният въпрос е "А сега накъде"? И как?

За първи път в историята на България сме изправени пред такъв казус – правителствена криза в последните три месеца от мандата на президента, когато той е с ограничени правомощия. И така, какви са хипотезите, според юристи, с които се консултира NOVA.

Първи думата имат народните представители, пред които министър-председателят подава оставката на правителството. Като в момента има три сценария:

Вариант 1: Депутатите не приемат оставката и Бойко Борисов остава премиер. Това е вариант, който обаче има почти ниакъв шанс за успех. Борисов вече каза, че подаде ли оставка, депутатите му ще я гласуват. А опозицията едва ли ще гласува против.

Вариант 2: Правителството продължава да работи в оставка до встъпването в длъжност на новия Държавен глава през януари. Първата работа на Румен Радев, след като положи клетва, е да подпише указ, с който разпуска парламента, насрочва дата на парламентарни избори и назначава служебен кабинет. Датата на изборите не може да е след повече от 2 месеца. При този вариант ни очаква вот в края на март.

Вариант 3: Депутатите приемат оставката и тогава на ход е отново Росен Плевнелиев, който обаче е с ограничени правомощия заради края на мандата си. Президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство.

Първо - на най-голямата партия - ГЕРБ. Бойко Борисов може да състави ново правителство или партията да излъчи нов премиер и така предсрочните избори отпадат от картината. Той обаче заяви, че няма да управлява, ако подаде оставка и ще върне предложения му мандат.

При този вариант Плевнелиев трябва да даде мандат за съставяне на правителство на втората по големина партия - БСП. Корнелия Нинова също заяви снощи, че правителство в рамките на това Народно събрание не желае да съставя. 

Така държавният глава има право да избере трета партия, по своя преценка, на която да даде възможност да направи правителство. Вероятността и там да бъде съставен кабинет обаче е нищожна. 

След предоставянето и връщането на мандатите за съставяне на кабинет, Росен Плевнелиев трябва да назначи служебен, но без да разпуска Народното събрание. В правомощията му е записано, че той не може да разпусне парламента, защото до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца и Конституцията в този период го лишава от това му правомощие. Не може да насрочва и парламентарни избори, защото разпускането на Народното събрание и насрочването на дата за избори се случват с един и същи указ. Това е и единствената хипотеза, при която Служебното правителство може да функционира при работещ парламент.

При тази хипотеза, отново се чака новият президент, който да разпусне парламента и да насрочи парламентарни избори. Което отново означава - избори напролет. Румен Радев като нов държавен глава обаче има правото да променя състава на служебния кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, включително да смени и министър-председателя.

Така част от юристите и специалистите по конституционно право четат Основния закон. Те обаче очакват много и разнопосочни тълкувания на Конституцията. Така че следващите седмици ще са интересни. Още нищо не е напълно ясно.

Източник: Нова телевизия