2 063 332 българи са гласували за Радев спрямо 1 256 485 - за Цецка Цачева

Румен Радев и Илияна Йотова са новите президент и вицепрезидент на България. Кандидатът за държавен глава, издигнат от инициативен комитет на БСП, спечели на втория тур с 59,37%. 

Виж още: Кой е Румен Радев

Кандидатската двойка на ГЕРБ -  председателката на Народното събрание Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев са спечели 36,16% от вота на избирателите, а опцията "Не подкрепям никого" - 4,47%.

Действителните гласове, подадени на втория тур за Румен Радев са 2 063 332, а за за Цецка Цачева - 1 256 485. Гласувалите не подкрепям никого са 155 411. Общо избирателите са 6 859 390. Гласували са 3 540 829 души, обяви ЦИК.

Според данните на "Алфа рисърч" ето как са се преляли гласовете от първия тур: 

60% от гласувалите за Красимир Каракачанов са отишли към Румен Радев, а 27% - към Цачева. 13% от гласоподавателите на обединените патриоти пък са гласували с "Не подкрепям никого". По думите на Боряна Димитрова това означава пропукване на управляващата коалиция. 

От гласувалите за Веселин Марешки 54% отиват при Румен Радев. 36% са за Цачева, а 10% - за "Не подкрепям никого".

Сред избирателите на Пламен Орешарски 92% са гласували за ген. Радев. 6% са подкрепили Цецка Цачева, а 2% са избрали "Не подкрепям никого".

Сред избирателите на кандидата на реформаторите Трайчо Трайков 35% са подкрепили Румен Радев, 54% са избрали Цецка Цачева, а 11% са гласували с "Не подкрепям никого".

Около 47-48% е била активността на изборите на балотажа към 19 ч. според социологическите агенции "Алфа рисърч" и "Галъп". Според "Алфа рисърч" гласувалите са 48,7%, а според "Галъп" - 47,3%.

Видео: Какво каза Румен Радев в изборната нощ

През целия ден се наблюдаваше висока избирателна активност, съизмерима с първия тур. Въпреки че на някои места в страната нямаше ток заради силния вятър, проблеми с изборния процес не е имало. 

Общо 6 834 278 души имаха правото да дадат гласа си за президент в 12 418 избирателни секции в страната и 325 избирателни секции в чужбина. Секции извън България има в общо 71 държави, като най-голям е броят им във Великобритания - 53.

В ЦИК са постъпили общо 75 жалби за нередности в избнорния ден, като голяма част  от тях са свързани с организацията на работата на секционните избирателни комисии.

Част от жалбите са свързани с това, че на четири сайта са били огласени данни от социологическите проучвания преди края на изборния ден. Има и няколко сигнала за това, че бюлетината се разгъва.

Победата на Румен Радев днес най-вероятно означава и ново правителство. Многократно премиерът Бойко Борисов заяви, че при загуба на изборите, ще подаде оставка, тъй като по негови думи това означава, че политическата реалност и политическите настроения са се променили и ГЕРБ няма право да управлява при такива условия. 

Виж още: Борисов обяви оставка на правителството

Любопитното в случая е, че по-голямата част от българите не искат предсрочни парламентарни избори. 46,5% от гражданите са против подобен ход, докато над 36% са "за". Това става ясно от социологическо проучване на "Галъп", направено за Нова телевизия. Колебаещите се са 16,5%.

Партия ГЕРБ би получила 31% подкрепа, ако изборите бяха днес, сочи още проучването. На второ място би била "Българската социалистическа партия" с 28,9%. "Патриотичният фронт" ще е трета политическа сила с 6,8%, а ДПС - четвърта, с 5,8%. Около 6% от гражданите биха гласували с "не подкрепям никого". Според проучването на "Галъп" в парламента не биха влезли Реформаторският блок, "Атака" и АБВ.

Район "Младост"

Междувременно ГЕРБ губят и столичния район "Младост". Там независимият кандидат Десислава Иванчева получава 58,74% от вота. Данните са на базата на 53% обработени изборни протоколи. Кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева печели 35,66% от гласовете на избирателите. В район "Младост" секциите за местния вот бяха 126 секции. Право на глас имаха 88 813 души. 

На първия тур Мария Илиева спечели 25,18%, а Десислава Иванчева - 17%. До частични местни избори се стигна, след като кметът на "Младост" Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка заради протести на граждани срещу застрояване на зелените площи в района.