ГЕРБ и БСП подкрепят твърдо предложените промени в Изборния кодекс, зададени от референдума, но ще внесат редактиран вариант

При загуба на Цецка Цачева е редно да има предсрочни парламентарни избори, но само след промяна на Изборния кодекс. Това е мнението на вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. 

По негови думи първо трябва да се отразят исканията на хората, които гласуваха с голяма за въпросите на референдума, иницииран от Слави Трифонов.

"Някой може да го е страх от мажоритарни избори, но народът каза, че иска точно това. Ще бъде цинизъм, ако изборните правила за следващите парламентарни избори не бъдат променени", категоричен бе Дончев.

От ГЕРБ и БСП вече се съгласиха да гласуват "За" трита въпроса. Те обаче ще внесат редактиран вариант. След като гласува в Банкя премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще внесе промяна в изборния закон и субсидията за партиите ще бъде премахната напълно. С един от въпросите се питаше, дали хората искат да я намалят от 11 на 1 лев. 

"Когато човек е на кръстопът, една крачка встрани може да му промени изцяло посоката на пътя, да се окаже, че не отива там, накъдето е тръгнал или дори, че се връща назад. Очаквам България на кръстопътя, на който се намира, да не обърка посоката, по която върви", коментира Дончев.

При журналистически въпрос във връзка със заявката за оставка на правителството Дончев коментира, че политиката не е аритметика. "Политиката е и принципи, и морал, и чест, и достойнство. Ако резултатът не е добър, ние друг път нямаме. Една политическа партия, един човек трябва да си следва принципите, не е важно къде, в управление или в опозиция, по-важно е да не си изменяш на принципите", каза още вицепремиерът.

Източник: "Дарик"