Общият брой на действителните бюлетини е 3 400 890, а 87 668 са недействителните

В националния референдум на 6 ноември са участвали 3 488 558 души според броя на намерените пликове в урните, което значи, че макар и повече от половината от отговорите и по трите въпроса да са "ДА", решенията от допитването нямат задължителен характер. Избирателната активност е 50,86 %, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.

По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "ДА" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293.

Това значи, че не достигат 12 027 гласа, за да има задължителен характер референдумът. Крайното решение по трите въпроса - за мажоритарния избор на депутати в два тура, за задължителното гласуване на избори и референдуми и за намаляване на партийната субсидия до лев на глас на парламентарните избори, е на Народното събрание. 

От ЦИК заявиха, че се надяват парламентът да се съобрази с волята на избирателите. 

Общият брой на действителните бюлетини е 3 400 890, а 87 668 са недействителните. Но и двата вида бюлетини се броят при отчитане на активността на избирателите в допитването. Броят на бюлетини без пликове е 550.

Несъответствия е имало в 345 протокола, които са прегледани и анализирани, като от ЦИК са категорични, че гласовете от тях не биха повлияли на прага на задължителност на резултатите от референдума.

Източник: "Дневник"