Няколко нови документални филма отбелязват 20-годишнината от трагичната гибел на уелската принцеса и седемте дни до погребението й на 6 септември, които разтърсиха света (видео)

Даяна, принцесата на Уелс, която загина трагично едва на 36 след автомобилна катастрофа в един парижки тунел на 31 август 1997 г., е обект на поредните документални филми по повод навършването на две десетилетия от гибелта й.

Видео: Животът на лейди Даяна в три минути

Телевизиите отбелязват тъжната годишнина с нови проекти, които предлагат на тв публиката непоказвани досега кадри с покойната бивша съпруга на принц Чарлз, майка на престолонаследника Уилям и брат му Хари.

Догодина се очаква и минисериал от номинираната за "Еми" поредица Feud, посветен на отношенията между Чарлз и Даяна, чийто брак продължи 15 години, от 1981 до 1996 г.

На 1 септември след централните новини БНТ1 показва документалния филм на Би Би Си "Даяна: Седем дни, които разтърсиха света" (Diana: 7 Days that Shook the World), който отразява седмицата преди погребението й, когато кралското семейство се скрива от светлините на прожекторите.

 На самия 31 август, от 21 ч., TLC излъчва "Смъртта на Лейди Ди: Трагедия или измяна?" (Princess Diana: Tragedy or Treason?) - тричасова програма с ексклузивни кадри, откъси от нейни интервюта за книгите на журналиста Андрю Мортън и нова гледна точка към конспиративните теории, които обграждат нейната преждевременна гибел.

Документалният филм "Даяна: Нейната история с нейните думи" пък е продукция на "Нашънъл джеографик", чиято премиера беше на 6 август, неделя, от 21,55 ч.

Той е озвучен с нейния глас благодарение на поредица тайни записи, направени от принцесата на Уелс пред близък приятел за Андрю Мортън, който по онова време пише биографична книга, за да покаже какво представлява в действителност живота на най-фотографираната жена в света.

Обществеността тогава не е наясно, че бракът й с престолонаследника е вече в криза. Тя разказва пълната история на живота си - от безрадостното детство, запознанството си с Чарлз, когато е още едва 16-годишна, емоционалния си сватбен ден, битката със следродилната депресия и булимията.

"Анализирахме ключови моменти от живота й и ги подредихме хронологично, след което ги илюстрирахме със статии от медиите и архивни кадри от онези години - обяснява изпълнителният продуцент Том Дженингс. - Така през целия филм чувате как работи вътрешният глас на принцеса Даяна, какво се случва в съзнанието й по времето, когато всички вярват, че тя живее в приказка. А в действителност бракът и животът й са пред разпад."

Виж още: Търг за скандална снимка на лейди Даяна

Подобно (Diana: In Her Own Words, или Diana - Her Story) е заглавието и на документалния филм, произведен от британската телевизия Ченъл 4, а в САЩ показан от обществената Пи Би Ес.

Този път записите са от разговорите й с нейния педагог по ораторско майсторство, т.нар. видеодневници. Те също не са били излъчвани никога и съдържат откровения, които се простират дори до интимни подробности от семейния й живот с Чарлз, сватбата с когото Даяна определя като "най-лошия ден в живота ми".

На Острова вече разкритикуваха излъчването му.

Американският музей "Смитсониън" е подготвил два филма за излъчване в края на месеца, озвучени със задкадровия глас на Кейт Уинслет. Diana and the Paparazzi (Даяна и папараците) е посветен на отношенията й с медиите, довели в крайна сметка и до нейната гибел, а Diana: The Day We Said Goodbye (Даяна: Денят, когато си взехме "сбогом") - на задкулисните подробности около погребението й, което беше предавано пряко от телевизиите по цял свят.

Видео: Уилям, Хари и Кейт в откровен разговор за живота

HBO хвърлят поглед към събитията и нейната личност през погледа на синовете й, принцовете Уилям и Хари, тогава едва на 15 и 12 години. В Diana, Our Mother: Her Life and Legacy двамата показват архивни снимки и разказват за възпитанието, което им е дала, както и за последния си телефонен разговор с нея.

The Story of Diana (Историята на Даяна) на американската тв мрежа Ей Би Си е осъществен в две части съвместно със сп. "Пийпъл" и излъчен на 9-10 август. Освен редки архивни кадри, в него са включени и интервюта с нейни близки хора, сред които и брат й Чарлз Спенсър.

Неотдавна той разказа как е бил излъган, че младите принцове сами са пожелали да вървят след ковчега на майка си по време на траурната процесия - която вуйчо им определя като "най-ужасяващия половин час през живота ми".

Виж още: Откровенията на принц Хари

Според него е било "непривично и жестоко" от децата на сестра му да се изисква такова участие в церемонията по погребението.

От игралните продукции, освен биографичния филм с Наоми Уотс и Навийн Андрюс в ролята на нейната истинска (предпоследна) любов, телевизиите завъртат отново "Кралицата" (2006), за който Хелън Мирън беше удостоена с "Оскар" с ролята на Елизабет Втора. Той също се спира на събитията след гибелта на Даяна и реакцията на кралския двор.

Източник: "Венити феър", "Нашънъл джеографик", Ануар Хюсеин (снимки)