Пощенски картички, изпратени до най-издирваните лица от държавите на Стария континент, апелират към бдителност в популярните ваканционни дестинации

Ваканционните дестинации са се утвърдили като място за укриване на избягали от наказателно преследване престъпници, напомнят от Европол - и точно в сезона на отпуските започват нова издирвателна кампания под формата на пощенски картички от всяка отделна държава членка на европейската полицейска служба.

Посланията са адресирани до конкретни лица, чиито точни адреси са неизвестни. Призивът е към всички останали, които са в заслужен летен отпуск - защото най-издирваните в Европа престъпници може би са избрали същото място за почивка...

Вашата информация може да има решаващо значение за тяхното залавяне, апелират от правоприлагащата агенция на ЕС. Това става чрез Мрежата на Европол за активно издирване на укриващи се лица (ENFAST). 

Членовете на ENFAST имат богат опит при локализиране на укриващи се престъпници или заподозрени, осъдени за тежки престъпления и лица, за които е издадена Европейска заповед за арест. Става дума основно за извършители на убийства, измами и други тежки престъпления, както и за трафик на наркотици, уточняват от Европол.

Издирването сред тълпи от хора при проследяване на издирвани лица в миналото се е оказало много успешно. 36 криминално проявени лица са били арестувани, от които най-малко 10 са били задържани след информация, предоставена директно на платформата www.eumostwanted.eu, функционираща от началото на 2016 г. Четирима бегълци от закона пък са се предали, след като са видели имената си в списъка.

Новата кампания върви под мотото "Скъпи най-издирвани бежанци в Европа - полицията ви иска у дома това лято!".

Смята се, че те се укриват в чужбина, а не в страната, където са извършили престъпленията си. Сред всички общо 21 адресати на посланията, е и българинът Ивайло Митев, на 44, търсен за нанасяне на телесна повреда.