Според фокусните групи чужденците днес биха се впечатлили от талантливите български деца, качествената интернет връзка, нематериалното културно наследство и етническата толерантност, уникалната природа и натуралната храна

През януари беше представена емблемата на българското европредседателство, съдържаща кирилицата, шевицата и националния трикольор. Сега, в началото на август, станаха известни и официалните цветове, които заедно с логото ще украсят НДК, Летище София, булевардите и правителствените сгради - синьо и жълто.

За мото на шестте ни месеца начело на ЕС е избран девизът от фасадата на Народното събрание: "Съединението прави силата". На английски той е преведен като United We Stand Strong.

Според кабинета слоганът е еднакво актуален, релевантен и валиден не само за Европа, но и за един от основните акценти в приоритетите на българското председателство  - да бъдем единни в Европа със специален фокус върху Западните Балкани, обясни министър Лиляна Павлова.

Виж още: Лиляна Павлова: Председателството ни на ЕС не е застрашено

Мотото е предложено от участниците в поредица фокусни групи: млади хора с различен професионален и възрастов профил, експерти, лидери на мнение, чужденци, които живеят и работят в България.

Според тях на чужденците днес биха направили впечатление: талантливите български деца, качествената интернет връзка, нематериалното културно наследство и етническата толерантност, уникалната природа и натуралната храна.

Другите предложения за девиз (слоган), които са били посочени в социологическите дискусии, но не набират достатъчно подкрепа, са:

Силни заедно (Stronger Together)

Заедно можем повече (Together We Can Do More)

Сигурност и просперитет (Security & Prosperity)

Европа във вярна посока (Europe: the Right Way)

Европа на новото поколение (Europe of the New Generation)

Мотото е тествано и в национално представително проучване на "Галъп интернешънъл" от края на 2016 г., чиято основна цел е била да отговори на въпроса с какви ценности и образи българите асоциират страната си през призмата на онова, с което тя обогатява Европейския съюз. Анкетата показала, че основните общоевропейски ценности, които всички целеви групи посочват като присъщи за българите, са толерантност, солидарност, единство.

Жълтите елементи с форма на триъгълници представляват края на ъглите на звездите от знамето на ЕС. Визуалната идентичност на председателството ни е дело на преподаватели от Художествената академия

Над 230 са планираните у нас събития в календара за първите шест месеца на 2018 г., повече от 1500 - в Брюксел и Люксембург.

Страната ни е домакин на 12 неформални съвета, вкл. с участие на министрите, среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в началото на май 2018, конференция за Многогодишната финансова рамка след 2020 г. (9 март), конферeнция на високо ниво за бъдещето на кохезионната политика на ЕС след 2020 г. (7-8 юни), две срещи на високо ниво Европа-Азия: на министрите на културата (1-2 март) и на министрите на финансите (25-26 април).

Шалове за жените и вратовръзки за мъжете ще бъдат официалните подаръци за гостите от ЕС. Предвижда се валидирането на специална марка и пускането на две юбилейни монети - сребърна с позлата за делегатите на срещите на високо равнище и двулевка със символите на българското председателство.

Емблемата и уебадресът на българското председателство на ЕС - EU2018bg.bg

Източник: Министерство за българскoто председателство на съвета на ЕС 2018; БНТ