Министри от кабинета, изслушани от временната парламентарна комисия за НДК, категорично отрекоха да се търси друга сграда за европредседателството

Министърът за подготовката на европредседателството Лиляна Павлова опроверга твърдението, че в Европейския парламент се поставя въпросът за отнемане на председателството от страната ни, съобщи БНР.

"Категорично няма такава опасност. Това са инсинуации, поредните фалшиви новини, с които се залива медийното пространство. Такава опасност няма. Такъв въпрос изобщо не стои на дневен ред", заяви Павлова на еврофорум в София.

"Българското председателство е политика. Българското председателство е право и ангажимент на България. България е напълно готова за председателството в рамките на шестте месеца като част от триото (Естония, България и Австрия - бел.ред.). Нямаме нерешени въпроси за българското председателство. Има създаден екип, има създадена експертиза. Готов е първият проект на приоритетите за председателството, готови сме и с календара на събитията. Българското председателство не само не е застрашено, а шест месеца преди да започне имаме ясната рамка кои са досиетата, кои са приоритетите и кои са хората, които ще работят, за да може то да бъде реализирано успешно", категорична беше Павлова. 

Тя отрече и информацията, че правителството търси друга сграда,

тъй като Националният дворец на културата нямало да бъде готов навреме. Според нея "българското председателство изобщо не се върти около казуса "НДК". НДК е място, където да се проведе едно или друго заседание. То не създава предпоставка за провал на българското председателство."

Това са поредните фалшиви новини, поредният негативизъм и поредният, за съжаление български, опит да се петни името на България, да се очерни образът на България, преди да започне българското председателство, коментира още Павлова.

Представителите на изпълнителната власт коментираха темата и на изслушването в парламентарната комисия, сформирана заради финансирането на НДК след оттеглянето на досегашния му директор Мирослав Боршош. За пореден път беше подчертано, че НДК трупа загуби, като Павлова съобщи, че само за първите пет месеца на годината натрупаната загуба е за над 3 млн. лева.

Забавянето на ремонта е с почти месец,

но тя се надява, че с това ще се приключи до края на декември. Пред депутатите министърът по европредседателството уточни:

"Изисках актуалния бизнесплан на дружеството, изисках актуалния инвестиционен план на дружеството, оздравителния план на дружеството, както и правилата на работа. До датата, до която бях принципал на дружеството, такива правила, такива документи не ми бяха представени. Вторият пакет с проблеми, който мога да идентифицирам, беше по отношение на самите обществени поръчки."

В продължение на седем месеца според нея ремонтът тече без надзорен екип, който да контролира строителя - а той е получил само аванс, но не и последващи плащания, допълва БНТ. Това са само част от причините, довели до четирите проверки в НДК. Засега е приключила само проверката на външната одиторска фирма.

Павлова уточнява, че по отношение финансовото състояние на дружеството докладът не завършва със заключение, защото

дружеството не е предоставило необходимите документи

Въпреки това тя увери, че договорите за преустройството на НДК се изпълняват. Вицепремиерът Томислав Дончев, принципал на НДК преди Павлова, на свой ред обяви пред депутатите, че загубата е от порядъка на 9 млн. лева годишно за 2015 и 2016 г. На четири пъти през миналата година той изисквал от ръководството на НДК бизнесплан - но:

"Неведнъж съм настоявал за конкретни мерки, за да видя дружеството финансово стабилизирано и най-вече то да не продължава да трупа загуби... Като коментар от страна на ръководството съм получавал обясненията, че генерираната загуба се дължи на първо място на амортизацията. Другото обяснение е, че част от загубата е генерирана вследствие на

необходимостта да се инвестира в културни пространства"

Министърът на културата Боил Банов, който е новият принципал на НДК, очерта приоритетите на ведомството си:

"Единият е да приведа сградата във вид качествено, по законосъобразен начин, в готовност да приеме голямото предизвикателство - председателството. Второто нещо е в краткосрочен и дългосрочен план да подсигуря добрите тенденции и продължаване категорично на работата на Двореца като културен, но и в много голям аспект, вече след ремонта, и конгресен център."

Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош на 2 май, няколко дни преди да приключи работата на служебното правителство, посочи Банов по време на изслушването.

Освобождава от финансова отговорност за 2016 г. Мирослав Боршош и другите двама членове на управителния орган и приема отчет - това е факт, как ще го тълкувате, оставям на вас, каза министърът на културата.

Той уверява депутатите, че обектът ще бъде завършен в срок. Досега строителните работи са изпълнени на 60%.

Срещу данните, изнесени пред временната парламентарна комисия, се обявява бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. В писмо до медиите той

определя информацията на Лиляна Павлова като невярна и непълна

Боршош обяснява още, че не споделя и опита НДК да се превърне "в мъртва инфраструктура за отдаване под наем" - защото това би върнало Двореца към най-мрачните времена от неговата история, информира БНТ.

"По време на изслушването съм обвинена, че по мое време растат разходите за ремонтните дейности на НДК и искам категорично да отрека това абсолютно безпочвено обвинение на ресорните министри. За краткото време, когато бях ресорен вицепремир, не сме се занимавали с оздравителни планове, защото това не беше в основните дейности на служебното правителство", защити се Деница Златева, член на ръководството на БСП, цитирана от БНТ. Тя не е присъствала на заседанието на парламентарната комисия заради ангажимент в чужбина.

"Боршош - горещ картоф между ГЕРБ и БСП", обобщава в. "Труд" заради обвиненията на левицата, че вицепремиерът Дончев не е упражнил контрол върху директора на НДК, назначен по времето на ГЕРБ. "Боршош рязал одиторите и трупал загуби в НДК" е заглавието в "Стандарт", а "Дневник" пише: "И Дончев, и Павлова видели сериозни пропуски в НДК, но не знаят защо Боршош бе върнат на поста".

Източник: БНР, БНТ