Малката прибалтийска държава е започнала подготовката си за председателството още от 2012 г.

От днес Естония поема от Малта председателството на Съвета на ЕС. Заедно с България и Австрия тя трябва да определя приоритетите за страните-членки на европейско ниво през следващите 6 месеца, предаде БНР. 

От 1 януари председателството трябва да бъде поето от София. Естония бе приета в ЕС 3 години преди България - през 2004 г. и за първи път поема щафетата.

Пред "Хориознт" Пирет Лилевели, ръководител на организационния екип за естонското председателство посочва, че на  ЕС страната е започнала с подготовката доста рано - през 2012 г.

За Естония, която е с население 1,3 млн. души и с площ два пъти по-малка от България, организирането и провеждането на европейското председателство е сериозно предизвикателство заради ограничения брой служители в администрацията и липсата на модерен конгресен център за основните събития. 

Решенията, които обаче взема екипът по организацията, вече имат своя категоричен ефект - обучен екип и реновиран индустриален център в Талин, който ще поеме срещите на високо равнище, коментира БНР. 

Бюджетът на Естонското председателство е 75 млн. евро. Към момента България е заделила приблизително толкова - 150 млн. лв., но се очаква сумата да бъде актуализирана.

Междувременно днес на кръгла маса в българския парламент ще бъдат обсъден политическите аспекти на българското председателство. Това става на фона на серия от скандали около ръководството на НДК и разпределението на парите.

Сред основните приоритети за България ще са мигрантската криза и енергийният съюз. Друг момент са разговорите по оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, които тогава ще са напреднала фаза.

Източник: БНР