На служителите на МВР трябва да бъдат изплатени парите за униформи от 2011 до 2015 г., когато се е налагало сами да си купуват служебните дрехи, като сумите няма да се облагат с данъци

Окончателно - униформените полицаи ще получат "на ръка" левовата равностойност на униформеното облекло, което не са получили от МВР в годините от 2011 до 2015 г. Това реши Народното събрание единодушно, приемайки окончателно поправките в Закона за МВР, внесени от ГЕРБ, след като синдикатите в силовото ведомство обявиха, че започват нови протести. 

Първото им искане бе увеличение на заплатите, а второто - да се прекрати ситуацията, в която на полицаите се налага да плащат от джоба си за униформи и снаряжение, въпреки че по закон такива им се полагат.

Депутатите решиха на държавните служители от МВР, които към момента на влизане в сила на закона са имали право да получат униформено облекло и за които такова не е осигурено, се изплаща левовата му равностойност в размер на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци на длъжност за държавен служител, носещ униформа през календарната година, като се приспадат усвоените лимити за всяка година.

Виж още: Синдикат: Стартовата заплата на полицаите у нас е 650 лв.

Парите, които служителите на МВР ще получат, няма да се облагат с данъци и върху тях не се дължат осигуровки. Според разчетите на МВР нужната сума за разплащане с униформените служители е около 29 млн. лв. 

Сумата, която се полага на всеки отделен полицай ще се определя индивидуално, според прослуженото време в тези години и получавано частично облекло. Механизмът ще бъде разписан в заповед на министъра на вътрешните работи, която трябва да е готова до месец.

Виж още: Хиляди полицаи и пожарникари на протест пред НС в деня на МВР

Очакваната сума е около 29 млн. лв. - тя ще е за униформите на всички полицаи от края на 2011 г. до края на 2015 г. Тогава не е имало обществени поръчки за дрехи на полицаите и това е причината те да не са ги получи. 

В момента на полицаите им се налага сами да купуват както консумативите, така и работно облекло

Точно това обеща премиерът Бойко Борисов на неотдавнашното национално съвещание на МВР. Той посети събитието заедно с главния прокурор Цацаров, където демонстрираха пълно единомислие по всички въпроси - включително по нуждата от реформа на администрацията на вътрешното ведомство.

В кулоарите на парламента Цветанов заяви, че парите ще бъдат получени от служителите на МВР накуп.

"Министерство на финансите е в готовност веднага да предостави тези пари, ще се направи график и изчисление на това дали някой служител е получавал някакви атрибути от униформи през годините, които ще бъдат приспаднати от сумата", обясни Цветанов.

Източник: Би Ти Ви