Нито една община не е заявила готовност да приеме някого от тях

Общо 229 мигранти с вече получен статут имат срок да напуснат лагера за бежанци в Харманли, предава Би Ти Ви. На улицата обаче остават и семейства с деца без документи и без пари.

Нито една община не е заявила готовност да приеме някого от тях. У нас все още не се работи за интеграцията на получилите закрила.

"Началникът на лагера дойде и каза: "След Рамазана да ви няма". Питах го: "Къде да отида - имам жена и две деца, нямаме документи, нямаме пари?". Той каза: "Не ме интересува, ако искаш, хващай гората", разказва Саид Рахмани, чието семейство е било предупредено, че трябва да напусне лагера преди две седмици.

Друго семейство от Афганистан, на което също е отказан статут и в момента обжалва пред съда, също е подканено да си тръгне.

Виж още: "Сега": Общините бойкотират приема на бежанци

От ръководството на лагера отричат да са гонили чужденци без статут. Твърдят, че само сирийските семейства, които вече са получили международна закрила, са в предизвестие да напуснат лагера. Срокът изтича утре.

От Агенцията за бежанците подчертават, че капацитетът на центъра няма да се увеличава

Няма да бъдат изкарвани насила, уверяват от РПЦ Харманли.

В момента в лагера в Харманли живеят 836 души. От тях 252 имат статут, но само 229 са предупредени, че трябва да си търсят нов дом.

Източник: Би Ти Ви