Указът забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят

Имиграционният указ на американския президент Доналд Тръмп влезе в сила. Това стана в четвъртък в 20 часа вечерта местно време.

Документът въвежда временни ограничения за влизането в страната на гражданите на шест мюсюлмански държави.

След продължили няколко месеца съдебни спорове тази седмица американският Върховен съд най-сетне възстанови частично действието му.

Разпоредбата, предназначена да попречи на "чуждестранни терористи" да влязат в САЩ, забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят.

Рестрикциите не включват хора, които имат близки роднини в страната или такива с бизнес партньори в САЩ. 

По-рано тази седмица Върховният съд на САЩ обяви, че позволява да влезе в сила част от наложената от Белия дом забрана за пътуване на някои чуждестранни граждани до американска територия. От щата Хавай вече обявиха, че са поискали изясняване на текста от Върховния съд.

През януари президентът Доналд Тръмп се подписа под указ за спиране на достъпа на граждани на няколко мюсюлмански държави. 

Той включваше 7 държави, включително Ирак, но указът беше блокиран от американски съд. Няколко месеца по-късно, на 6 март, Тръмп ревизира указа, изваждайки Ирак от списъка.

Източник: "ТВ Европа"