Прокуратурата иска ареста на бившия македонски премиер и трима негови министри за участие в "организирана престъпна група и злоупотреба със служебно положение"

Специалната прокуратура на Македония поиска днес арест за бившия премиер Никола Груевски и трима министри от неговия кабинет. Груевски е обвинен в участие в "организирана престъпна група и злоупотреба със служебно положение". 

Специалната прокуратура съобщи днес, че повдига обвинения на висши функционери на ВМРО-ДПМНЕ, бизнесмени и журналисти и иска арест за Груевски, Сашо Миялков (братовчед на Груевски и дългогодишен шеф на македонското контраразузнаване), Миле Янакиески (бивш министър на транспорта), Гордана Янкулоска (бивш вътрешен министър), Елизабета Канческа-Милевска (бивш министър на културата).

Те са обвинени в незаконна намеса в изборния процес на западната ни съседка, незаконно финансиране на партията и предизборните ѝ кампании, укриване на данъци. Бившата министърка на вътрешните работи Гордана Янкуловска също е обвинена в участие в престъпна група, нарушаване на изборното право, злоупотреба със служебно положение и фалшифициране на лични документи.

Специалната прокуратура на Македония, ръководена от Катица Янева, повдигна вчера общо 17 обвинения срещу 94 физически и юридически лица. "Събрани са неоспорими и многобройни доказателства за злоупотреби със служебното положение, нарушаване на Закона за обществените поръчки и други нарушения", обяви тя на пресконференция в Скопие. 

Янева изрази увереност, че в съда ще бъде доказана вината на всички обвинени лица.

Спецпрокуратурата, която се ръководи от Катица Янева, бе създадена по време на споразуменията от "Пържино", които бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи. Нейният мандат бе 18 месеци и той изтича в края на този месец. 

В публичното пространство в Република Македония, а и от самата Специална прокуратура, на няколко пъти бе повдигнат въпросът за удължаването на нейния мандат. От началото на месец юни западната ни съседка има ново правителство, което се ръководи от Зоран Заев. В близките седмици предстои и смяната на сегашния главен прокурор Марко Звърлевски.

"Това е класическа политическа и антимакедонска поръчка и бъдещето ще докаже, че е точно така. Става дума за политически, а не за правен процес. Специалната прокуратура не е прокуратура, а канцелария на Социалдемократическия съюз на Македония", заяви Груевски на пресконференция, свикана след повдигането на обвиненията.

Никола Груевски беше министър-председател на Македония от 26 август 2006 г. до 18 януари 2016 г.

Обвиненията срещу Груевски се случват в същия ден, в който той за пореден път критикува споразумението за добросъседство между България и Македония, което бе обещано при посещението на премиера Зоран Заев в България. 

Източник: OFFnews