Напрежението в града ескалира в четвъртък вечер, стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи. Валери Симеонов обеща, че ще изсели незаконно настанилите се роми в града

Напрежение и намеса на полицията във втория ден на протести в Асеновград. Жителите на града протестират срещу ромите, нападнали деца от местния спортен клуб по гребане. 

Около 2000 души се събраха на протеста снощи с искане за изселване на хората без адресна регистрация от ромската махала на града. Около 22,00 часа обаче започналият мирен протест е ескалирал и хората са пробили първия полицейски кордон.

Представители на протестиращите проведоха 10-минутен разговор с шефа на пловдивската полиция комисар Илков, който им разреши да продължат надолу мирно. Голяма част от хората обаче са тръгнали да тичат към махалата.

Там втори кордон от полицаи в пълно снаряжение с щитове и каски обаче е успял да обърне движението на шествието. Има и задържани протестиращи.

На мястото трябваше да пристигнат вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов. Те обещаха полицията да охранява града до затихване на напрежението. Симеонов обяви, че в града ще има засилено полицейско присъствие и обеща да започне описване на незаконните постройки в ромския квартал в Асеновград, за да бъдат съборени.

Ще започне и проверка на хората без адресна регистрация в махалата, за да бъдат изселени.

Присъстващите на срещата се оплакаха, че са били заплашвани от роми в социалните мрежи. В отговор Симеонов обяви, че трябва да подадат сигнал и виновните ще бъдат издирени и наказани.

"Уверявам ви, че имате изцяло подкрепа в лицето на държавата. На една и съща страна сме, на страната на българския закон, който трябва да се спазва", каза още Валери Симеонов и припомни на присъстващите да подават сигнали на горещия телефон в кабинета му. 

"Издирвателните действия продължават и ако се установят още съпричастни лица, те също ще бъдат задържани, без компромиси и чадъри. Аз съм на ваша страна и не само аз", каза Симеонов.

Големият протест се очертава да бъде в неделя.

Девет души са в ареста заради нападението. В петък Районният съд в Асеновград трябва да решава мярката им за неотклонение.

Източник: Нова телевизия, Trafficnews.bg