Остаряването е неприятен, но напълно естествен процес. Какво можем да очакваме с настъпването на възрастта

В едно свое интервю световноизвестната писателка Исабел Алиенде споделя рецептата си за съхраняване на младежкия вид: "Ходя изправена и не си мърморя под нос". Непременно следвайте примера на доня Исабел. Нека разгледаме обаче признаците на настъпване на старостта.

След 40 не виждаме добре отблизо

Повечето хора след 40 се "разболяват от недостатъчно дълги ръце". Може да забележите симптомите, когато четете меню в ресторант. Повечето хора развиват проблем със зрението, наречен пресбиопия, което значи, че изпитвате трудности да четете дребен шрифт отблизо.

Някои офталмолози намират за това явление обяснение в еволюцията - с възрастта хората стават по-трудно подвижни, не са толкова бързи, затова първи трябва да забележат опасността, която се задава и да вземат мерки. Далекогледството като ранна система за предупреждение.

Разбира се, след консултация с лекар може да сложите очила за четене. Те имат увеличителни стъкла и това разрешава проблема. А ако вече носите очила или лещи, може би е време да ги смените с бифокални прогресивни лещи.

Vazrastnite hora sa po pozitivni

Киселини

Онова парещо усещане, което започва от гърдите и се вдига до гърлото, зачестява с напредването на възрастта.

Можете да приемате таблетки против киселини, но ако проблемът се задълбочи, е добре да се консултирате с лекар. За чест симптом се приемат проблеми повече от два пъти седмично.

Ставни проблеми

Не е задължително да имате проблеми със ставите, но при повечето хора над 65 рискът от поява на остеопороза е голям. Това става, понеже веществото, което предпазва ставите, изтънява и се износва, а костите започват да се трият болезнено една в друга. Това води до шипове и болки във врата, гърба, раменете, коленете или тазовите кости.

Отслабване на слуха

С времето клетките, намиращи се във вътрешното ухо, които предават вълни към мозъка, заработват по-бавно и губят чувствителност. Затова високите, пискливи звуци започват да изчезват. Ето това обяснява защо възрастните хори стоят в градинките необезпокоявано, докато наоколо им пищят деца. Явлението се нарича пресбикузис и се предава по наследство, но може да се причини от високи звуци, пушене или болест. Понякога се явява страничен ефект от лечение с антибиотици.

Libidoto ne si otiva s vazrastta

Старостта не значи край на секса

Има и добра новина - не са малко хората, които остават сексуално активни и в зряла възраст. Все пак между 75 и 85 може да възникнат проблеми. При мъжете се появява еректилна дисфункция, но за това има медикаменти. При жените клиторът не променя функциите си, но може би има нужда от допълнителна лубрикация и повече любовна предигра, за да се раздвижи кръвта и да ороси органите.

Смаляване

С възрастта хората се смаляват, тъй като хрущялното вещество между костите се износва. Оказва се обаче, че хрущялите в ухото продължават да растат, независимо от възрастта, и с времето ушите може да се удължат.

Какво причинява бръчките

Кожата започва да старее още когато навършите 20 години. С времето тялото произвежда по-малко колаген и еластин - протеините, които поддържат кожата пухкава и стегната, - а кожата изтънява. Не се доверявайте обаче на упражнения за стягане на лицевите мускули - те могат да влошат нещата. По-скоро винаги носете слънцезащитен крем и откажете цигарите.

Kozhata zapochva da staree oshte na 20

Косата не е там, където ни се иска

При жените след менопаузата косата може да оредее, затова пък да се появи окосмяване по брадичката и над горната устна. Това се случва, понеже намалелият естроген не се противопоставя на ефектите на тестостерона. Това е крайно неприятен, но напълно естествен процес.

При мъжете косата също може да изпада, затова пък да се появи окосмяване в ушите и ноздрите, което бръснарите ласкаво наричат "надгробна растителност".

Оптимизъм

Ето още една добра новина - възрастните хора са по-склонни да гледат живота откъм слънчевата страна. Като цяло те имат по-малко негативни емоции и помнят нещата по-положително от младите. Мислите за миналото изпълват възрастните по-скоро с приятни емоции.

Оглупяването не е задължително

Мозъкът достига оптималния си размер в средата на 20-те години, след което бавно започва да се свива. Кръвният поток също се забавя с времето. Но някои видове памет могат да се подобрят с възрастта, например способността да си припомняте факти и концепции.

Ако паметта ви изневерява твърде често и пречи на всекидневието ви, трябва да се свържете с лекар. Да си изгубите ключовете веднъж, не е страшно. Да не знаете за какво служат те - е тревожно.

Източник: WebMD