България пада с 19 места в годишния индекс за правото на собственост, като страната ни е изпреварена от държави като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас, Замбия и други

Правото на собственост в България е много слабо защитено. Това става ясно от тазгодишния международен индекс, разработван от Алианс "Право на собственост", който ни поставя на 85-о място сред общо 127 изследвани страни, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния БВП. Това означава срив с 19 позиции надолу спрямо миналата година. Данните бяха представени вчера от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Индексът оценява защитата на правото на собственост по света. В него страните са разделени на пет групи. Целта е да се види какви са доходите в държавите със защитено право на собственост и каква е разликата в сравнение с тези с по-слаби резултати. Вземат се предвид три различни области, които да формират резултатите - право и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Оказва се, че първите 20% от държавите в класацията имат 13 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение с тези от дъното на класацията - последните 20%. 

Докладът показва още, че държавите с по-добра защита на правото на собственост се радват на по-ниски нива на неравенство, повече икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност. Средният резултат на индекса за света е 5.6 от максималните 10 точки. Анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече предприемачество, по-ниско неравенство, по-висока икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност.

Резултатите на България са тревожни. Страната ни набира по-малко от половината възможни точки - едва 4,8, и бележи ново дъно в сравнение с последните няколко години, уточняват от ИПИ. От трите области най-ниски са резултатите в правната и политическата среда. Причина за това са липсата на независима съдебна власт и високите нива на корупция, както и политическата нестабилност.

Подобрение има единствено в областта на правото на физическа собственост. Това не се дължи на някакви усилия от страна на управляващите, а на чисто механичен показател - заради спада на лихвите нараства индикаторът за достъп до заеми. Причина за това е възстановяването на пазара и не е ясно дали тенденцията е трайна. 

С най-висок индекс от трите сфери е правото на интелектуална собственост - 5,2 от максималните 10 точки, но и по този показател има значителен спад в сравнение с изминали периоди. Според анализа у нас защитата на правото на интелектуална собственост отслабва и пиратството намира все по-широко разпространение.

Като цяло намалението на оценката за България не е голямо - с 0,2 пункта, но сривът в общата класация е с цели 19 места. През миналата година страната ни заемаше 66-то място с точно 5 точки. Това означава, че докато у нас няма подобрение, а дори движение назад, други страни бележат сериозен напредък. 

Така в общата класация ни изпреварват например Мали (83-то място), Доминиканската република (82), Кения (81), Хондурас (79) и Замбия (78). От страните в Европейския съюз на по-високи позиции от нас се нареждат съседките ни Гърция (58-о място) и Румъния (72-ро). Хърватия е с една позиция след нас - на 86-о място. По-напред са Латвия (62-а), Литва (49-а), Унгария (46-а).

Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), която изпреварва лидера от предните две години Финландия, която слиза на второ място. Следващите две държави са Швеция и Норвегия.

Източник: в. "Сега"