Да си спомним за "принцесата на народа", с която се сбогувахме преди две десетилетия

Принцеса Даяна е едва на 36, когато умира след автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. По повод навършването на две десетилетия от смъртта й БНТ излъчва този петък от 20,55 ч. новия документален филм на Би Би Си "Даяна: Седем дни, които разтърсиха света".

Виж още: Даяна (1961-1997): Нейната история с нейните думи

За британците трагичната й гибел е равнозначна на убийството на Джон Кенеди за американците. Обществената телевизия на Острова припомня основните факти от живота й в три минути.

Тя навлиза в светския живот едва на 19, през февруари 1981-ва, когато е годежът й с престолонаследника принц Чарлз. Сватбата през юли същата година е гледана от тв зрителите по цял свят, но още преди това медиите следват всяка нейна стъпка и я превръщат в най-сниманата жена на планетата.

Усетът й за стил я превръща в модна икона. До средата на 80-те популярността й нараства покрай задграничните пътувания с Чарлз.

Най-щастлива обаче я правят двете й момчета - престолонаследникът Уилям, който идва на бял свят през юни 1982-ра, и Хари, роден през септември 1984-та. Животът й под прожекторите я лишава от нормален семеен живот, но децата й са запомнили нейното умение да се забавлява.

Още в началото на 90-те обаче се появяват слухове за изневери и Даяна потвърждава, че се обмисля развод. През февруари 1996 тя приема молбата на принца да се разведат официално.

Въпреки че се отказва от живота на кралска особа, тя продължава обществената си дейност, като подкрепя каузи, далечни на модата и стила - като разчистването на противопехотните мини и забраната на тяхното производство или борбата срещу СПИН. Малко преди смъртта си, през юни 1997, дори разпродава на търг официалните си тоалети с благотворителна цел.

Папараците продължават да я преследват - и в крайна сметка стават причина за нейната смърт, когато шофьорът на автомобила й се опитва да избяга от фотографите в Париж с превишена скорост.

Масови прояви на траур съпътстват новината за гибелта й. Двайсет години по-късно за нея все още има специално място в сърцата на британците. В лондонския "Хайд парк" е направен мемориален фонтан в нейна памет.