Най-много отличия получиха волейболните национали, номер 1 е лекоатлетката Габриела Петрова

Българският спортист на 2015 г. е Габриела Петрова, която се състезава в дисциплината троен скок. 23-годишната лекоатлетка спечели 58-ото издание на традиционната анкета, в която гласуваха близо 160 действащи спортни журналисти от десетки електронни и печатни медии.

Останах на косъм от европейска титла и в подножието на отличията от световното, но осъзнавам, че това, което съм постигнала тази година, не е никак малко, коментира победителката, като благодари на треньора си Атанас Атанасов, семейството, екипа си, федерацията по лека атлетика, Министерството на младежта и спорта.

За мен е чест и огромно признание да получа тази награда от председателката на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, заяви още Габи и изрази надежда този досег със световната рекордьорка да й донесе късмет за догодина.

През изминалата 2015-а Габи спечели сребърен медал от европейското първенство в зала в Прага и остана четвърта на световното в Пекин, с личен рекорд - 14,66 м.

Костадинова отбеляза пред БНТ, че отдавна на върха в класацията не е бил лекоатлет, като пожела на всички национални състезатели да бъдат във върхова спортна форма през август, за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

След нея в десетката се класираха:
2. Станилия Стаменова, кану-каяк
3. Владимир Николов, волейбол
4. Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон
5. Даниел Асенов, бокс
6. Ивет Лалова, лека атлетика
7. Тайбе Юсеин, борба
8. Антоанета Бонева, спортна стрелба
9. Боян Петров, алпинизъм
10. Григор Димитров, тенис на корт

Виж още: Спортистите на годината за 2014-а

За първото място при отборите се конкурираха националният ансамбъл по художествена гимнастика и мъжкият национален отбор по волейбол, който спечели приза. Прие го капитанът Владо Николов, но го подари на "златните момичета", които бяха на сцената като водещи на вечерта, заедно с актьора Захари Бахаров.

Лекоатлетката Стела Енева стана за пореден път най-добрият български спортист с увреждания, като спечели в конкуренция с Гергана Баръмова (бадминтон) и други трима лекоатлети: Даниела Тодорова, Елена Узунова и Ружди Ружди.

На световното първенство за хора с увреждания в Катар през изминалата година варненката спечели златото в тласкането на гюле с европейски рекорд и сребърен медал в хвърлянето на диск.

Призът на организаторите "Нове холдинг" за млад талант в спорта отиде при джудиста Ивайло Иванов, който спечели титлата в категория до 81 кг на турнира от сериите "Гранд шлем" в Абу Даби.

Наградата на в. "Труд" за треньор на годината връчи главният редактор Петьо Блъсков, а спечели наставникът на волейболните национали Пламен Константинов, който окачестви като "правилен" жеста на капитана да предаде отборната им награда на ансамбъла по художествена гимнастика.

Негови подгласници са треньорката на "златните момичета" Ина Ананиева и Станимир Стоилов, класирал казахстанския футболен клуб "Астана" в груповата фаза на Шампионската лига.