К-2 е един от най-трудните за изкачване върхове

Боян Петров се е преборил с втория по височина връх и може би най-опасния за изкачване връх в света, К-2 (8611 м) в Каракорум, Пакистан.

Новината съобщи СlimbingGuideBG.com по информация от Януш Майер - ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм", който е разговарял по сателитния телефон с полските участници в изкачването на К-2.

Атаката на К-2 се осъществила през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибрали в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, нямало никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера.

Боян Петров е изкачил К-2 малко преди полския алпинист Януш Голомб. Почти веднага е предприел слизане, като на връщане е подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан.

Шести алпинист - Симоне ла Тера, се отказал на по-ранен етап и се върнал към лагера.

Тази група направи четвъртата успешна атака на върха този сезона. При първите две до К-2 достигнаха рекордните 43 алпинисти. До този сезон върхът, известен още като Чогори и Годуин Остен, е изкачен успешно от 300 алпинисти.

Виж още: Най-добрите изкачвания за начинаещи

За първи път до него са достигнали италианците Ачиле Компаньони и Лино Лачедели на 31 юли 1954 г. Самият връх е открит през 1856 г. от европейска изследователска експедиция на Хенри Хавершъм Гудуин-Остин. Името "К" е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум.

Боян Петров е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Той попада в елитната група от малко над 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за по-малко от 100 дни.