Интересни факти за любимата на милиони хора по света напитка

Любопитен и малко известен факт е, че бирата датира своето съществуване още от 9500 г. пр. Хр. Ето защо тази любима на милиони души по света напитка чества своя международен празник всяка година.

Думата "бира" идва от латинското "бибере", което буквално означава "пия". Повечето славянски народи са приели думата "пиво", която най-точно описва характеристиката на питието - кехлибарена течност. Интересен факт е, че според някои източници, за родина на напитката се смятат древните земи на Месопотамия. За това свидетелстват старинни глинени маси, които са представлявали вид пивоварни.

Виж още: Защо бирата е полезна

Още по-любопитен факт е, че в древните пивоварни най-вероятно пивоварите са били жени. Биреният занаят е бил единствената професия, която е била под закрилата на различни божества. Бирата е била неизменна част и от хранителните навици на фараоните в Древен Египет. 

Съществуват праисторически доказателства за първобитни пивоварни, датиращи още от 5400 г. пр.н.е. в Шумер (Южен Ирак). Технологията при древните шумери е била използвана главно като начин за запазване на излишъка от зърно, а не като способ да произвеждат бира.

В днешно време в много европейски държави все още се следват пивоварните традиции, датиращи от най-ранните исторически записи. Бирата е особено важна напитка в Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Великобритания, Франция, скандинавските страни, Полша, Чехия и Испания, които имат силни и уникални пивоварни традиции със своя собствена история, характерни методи за варене и стилове бира.

Виж още: Най-добрите дестинации за бирен туризъм

Определено щом стане дума за бира, в съзнанието ни изниква Германия. Пивоварните традиции там и множеството различни вкусови качества, правят страната една от първенците по консумация на пивото. Там над 80% от населението са активни консуматори на бира, следвани от Белгия и Ирландия.