Английските отбори искат да запазят същите права за трансфери, както досега, иначе това може да отслаби Висшата лига

"Брекзит" може да отслаби английските клубове в Европа, тъй като те няма да имат същите права за трансфери като континенталните отбори. 

Реалната възможност стресна собственици на отбори в Англия, които се събраха с искане за спешни мерки от правителството, предава Ройтерс. 

От Висшата лига настояват държавата да продължи да контролира свободното движение на хора и наемането им на работа от Европейския съюз, както е било досега. Иначе възможността на отборите да подписват с най-добрите футболистите на Европа ще бъде ограничена.

Виж още: Британският посланик у нас: Ще поставим нови миграционни правила

След края на срещата от името на всички с позиция излязоха собствениците на "Стоук Сити" и "Уест Хем". 

"Ние очакваме нашите искания да бъдат включени в документите при подписването на Брекзит, но ще видим какво ще стане по-нататък", обяви собственикът на "Стоук Сити" Питър Коутс.

"Висшата лига е най-голямото и силно първенство по футбол, което някога светът е познавал. Това е фантастична реклама за Великобритания, за Англия. Знам, че хората говорят за богатството, което е там, но тези момчета са на огромни заплати и всички данъци остават в полза на държавата, на хазната. Защо да задушим това?", коментира съсобственикът на Уест Хям Дейвид Гоулд.

Опонентите обаче твърдят, че Брекзит ще помогне на местните таланти. Сега те не могат да хванат ръка от французи, испанци и какви ли не чужденци.

Виж още: Уелс и Северна Ирландия заговориха също за отцепване

Чуждите играчи в английската Висша лига

Наскоро в. "Сън" публикува статистика на процента голове във висшата лига, отбелязани от чужденци, граждани на държави от Европейския съюз. Според нея най-много биха пострадали от "Челси", където 76% от попаденията през последния сезон са дело на чужденци от ЕС. 

В класацията следват "Мидълзбро" - 74%, "Манчестър Юнайтед" - 71%, "Манчестър Сити" - 62% и "Суонзи" - 61%. 

"Челси" също така е и на първо място по процент на играчите, които са родом от страни в ЕС - 74%. На второ място са "Манчестър сити" - 59%, "Уест Хем" - 57%, "Арсенал" - 54% и "Мидълсбро" - 53%.