По думите на посланик Ема Хопкинс скоро се очака да излязат условията за кандидатстване в британските университети за учебната 2018-2019 година

Великобритания ще продължи да предлага сигурно убежище на чужденците, които живеят на Острова, но ще има промяна в правилата, по които българите ще кандидатстват за работа. Това заяви посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс в интервю за Би Ти Ви.

"Разбираме, че много хора ще бъдат разочаровани от решението да напуснем ЕС, но ние не подхождаме към този процес като към развод, а като към нова фаза на отношенията с нашите европейски партньори", каза Хопкинс.

"В момента нищо не се е променило. Българските студенти и работници продължават да имат право да идват в Обединеното кралство, за да учат и да работят. Един от приоритетите е да дадем сигурност на онези, които са вече в Обединеното кралство. Мнозина се притесняват за това, което ще се случи с тях, затова искаме на много ранен етап да договорим положението на вече живеещите у нас", заяви британският посланик. 

Виж още: Тереза Мей даде старта на "Брекзит"

"Решението да напуснем означава да поставим своите правила, своите миграционни правила. Да определим в кои сектори на икономиката се нуждаем от работна ръка и да привличаме работници там. А по отношение на образованието винаги сме искали да имаме международни студенти. Четири от топ 10 на университетите в света са британски. Затова нашето желание е много скоро да обявим какво ще бъде положението за академичната година 2018/2019 г. - за да може студентите, които възнамеряват да учат, да имат сигурност за техния статут", обясни още тя.

Пред БНТ пък посланик Хопкинс акцентира върху бъдещите отношения между Великобритания и ЕС. 

Виж още: Камерън: Беше правилно да свикам референдума, въпросът ни тровеше от години

Отваряме нова глава от историята си и не само нашата история, но и на ЕС. Много важна отправна точка е това за двугодишните преговори за напускането на ЕС. Но подхождаме към този процес не като към развод, а като към нова фаза от нашите отношения, с позитивизъм, с оптимизъм, че ще постигнем резултат във взаимен интерес и за Европа, и за Обединеното кралство. Бихме искали да има един силен, позитивен, благоденстващ ЕС - това е и в наш интерес. Ние имаме общи ценности, затова бихме искали изходът за бъде позитивен за двете страни, като сме наясно с предизвикателствата през следващите две години, казва посланикът пред националната телевизия.

"Ще търсим много силно партньорство в областта на икономиката и сигурността. Искаме да гарантираме правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на нашите граждани в ЕС, и то възможно най-скоро. Ще обсъждаме неща, които са от значение единствено за Обединеното кралство като съюза между Англия и Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. За радост, това е важен аспект и от гледна точка на ЕК, коментира още посланик Хопкинс.

Виж още: Уелс и Северна Ирландия заговориха също за отцепване

По нейни думи се водят преговори с всички европейски партньори по темата за кого кои проблеми са най-важни - правата на техните граждани, които живеят в Обединеното кралство.

Почти 4 млн. европейски граждани живеят у нас. Има проблеми, свързани и с бюджета, защото ние сме много голям нетен вносител в бюджета. Важна тема е сътрудничеството в областта на сигурността. За много хора в различните страни от ЕС е важно да може да търгуват с Обединеното кралство по начин, който е максимално безпрепятствен, така че това е много важно за нас и това са проблемите, които ще са от особено значение в хода на преговорите, допълни още тя.

Източник: Би Ти Ви, БНТ