Според сигнали до главния прокурор по време на митинга на националистите са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права

Софийска градска прокуратура започва проверка за престъпление против политическите права на гражданите по време на митинга на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи пресцентърът на Прокуратурата. 

"До главния прокурор са постъпили множество сигнали от граждани за това, че на 24 март 2017 г. в района на ГКПП "Капитан Андреево", по време на митинг, са извършени недопустими действия срещу български граждани и е извършен опит да им се попречи да упражнят избирателните си права в изборите на 44-то Народно събрание.

Твърди се, че кандидати за народни представители и други лица са отправяли заплахи и са упражнили насилие, което е станало публично известно и чрез медиите.

Според сигналите са налице данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 167 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Главният прокурор изпрати всички сигнали на Софийска градска прокуратура за извършване на проверка. Предвид данните за извършено престъпление от общ характер и от лица, ползващи се с имунитет по смисъла на чл. 160 от Изборния кодекс, прокурори от Софийска градска прокуратура започват лична проверка.

В хода на проверката ще бъдат изискани от средствата за масова информация всички записи и предавания, съдържащи кадри от поведението на лицата, срещу които са сигналите. Ще бъдат снети обяснения от граждани и длъжностни лица (служители на МВР) и ще се изискат относимите по случая документи", се казва още в съобщението.