Британското правителство публикува проектозакон за "Голямата отмяна", който "ще сложи край на върховенството на депутатите в Брюксел"

Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън защити решението си да свика референдума относно това дали страната да остане или да напусне ЕС, пише "Гардиън".

"Сметнах, че е правилно да свикам референдума, защото този въпрос тровеше британската политика от години. Обещах да проведа референдум. Смятам, че това бе най-правилното решение", посочи Камерън.

"Резултатът не бе този, който очаквах. Но резултатът бе категоричен и затова днес Тереза Мей предприе по правилен начин следващата крачка, спазвайки народната воля. Надявам се да излезем от ЕС, но ние ще участваме в сътрудничеството за сигурност. Напускайки ЕС, ние не напускаме Европа и не се отказваме от европейските ценности", посочи още Камерън.

В предизборната си кампания за британския парламент Камерън обеща референдум за излизане от Европейския съюз. След като консерваторите спечелиха убедително, той задейства плана си, като обаче по време на кампанията за самото допитване, тогавашният британски премиер защитаваше позицията за оставане в рамките на Европейския съюз. След като обаче хората гласуваха за напускане, Камерън се видя принуден да подаде оставка, а неговото място изненадващо бе заето от Тереза Мей.

Междувременно Ройтерс съобщи, че британското правителство изготвя план за преминаване от законите на ЕС към вътрешно законодателство, за да се "даде на бизнеса, работниците и потребителите необходимата сигурност".

Ден, след като Тереза Мей официално стартира процедурата по отделяне от ЕС, правителството ѝ ще публикува проектозакон за "Голямата отмяна". 

Според министъра на въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис предложенията за бъдещото законодателство "ще сложат край на върховенството на депутатите в Брюксел", но ще дадат на компаниите законова рамка, в която да планират действията си.

"В сърцето на референдума е суверенитетът. Една силна и независима държава се нуждае от контрол над законите си. Процесът започва сега", заяви Дейвис. 

"Преминаването от европейски закон към британски ще означава, че ние ще очакваме задълбочено ново икономическо партньорство с ЕС. Нашите съюзници ще знаят, че ние започваме от позиции със същите стандарти и правила", добави още той. 

Източник: "Гардиън"/агенция "Фокус"