Какво ще е времето за великденските празници, които тази година се падат в средата на месеца

Времето през април е типично пролетно, макар че понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под нулата. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури, до 30-34 градуса, а през втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - от 9 до 11 градуса, а в планините варира от -5 до 2 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще са между -2 и 3 градуса, а най-високите ще стигнат 26-31 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН за агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите ще се движи около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони достига между 60 и 100 л/кв.м.

В началото на месеца времето ще бъде предимно слънчево, като сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първата десетдневка ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи, а температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от периода.

През второто десетдневка, когато се падат и великденските празници, ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има за 11-12 април, около средата на месеца, както към края на периода, когато и температурите стават са относително по-ниски.

В началото на третата десетдневка има повишена вероятност от валежи, а впоследствие - изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне. През последните дни от месеца отново е налице вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи.

В началото на април Слънцето изгрява в 7,09 ч. и залязва в 19,53 ч., а продължителността на деня е 12 часа и 44 минути.

В края на месеца Слънцето вече ще изгрява в 6,23 ч. и залязва в 20,26 ч., като продължителността на деня нараства до 14 часа и 3 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
3 април - първа четвърт,
11 април - пълнолуние,
19 април - последна четвърт,
26 април - новолуние.

Източник: агенция "Фокус"