Професионални майстори дават съвети как да избегнем по-голямата част от напрежението, което съпътства всеки ремонт у дома

Който е правил ремонт, знае, че това може да бъде сред най-изнервящите и досадни неща на света. Множеството изнервящи подробности, неочаквани грешки, неспазване на срокове и цялата мръсотия, която заобикаля ремонтите, често пъти могат да създадат скандали вкъщи и напрегната атмосфера. 

Реално, всичко това може да бъде избегнато, ако знаем някои дребни трика, които да ни спестят излишните нерви. Тези трикове можете да научите, ако се доверите на опитен майстор. 

Дори тогава не можем да очакваме, че всичко ще мине неусетно и без проблеми, но с правилните майстори цялото преживяване е далеч по-лесно и безболезнено. От вас зависи да превърнете предизвикателството по търсене на майстори в лека задача, а резултатът да ви създава задоволство всеки път, когато се приберете у дома.

Сайтът VsichkiUslugi.bg дава няколко съвета от първо лице, събрани от опита на десетте майстори с висок рейтинг, регистрирани в платформата. Те разказват за най-често допусканите грешки от клиентите, когато са си избирали, кой да ремонтира дома им. 

Ето няколко съвета от професионалистите:

Грешка 1: Искаме качество, но за без пари

Smetkite u doma

Желанието да се правим на майстор в къщи често е опит да спестим средства. Често обаче В този случай най-вече изпитваме собствените си нерви, а понякога нуждата от професионалист, който да оправи грешките ни, е неизбежна.

Ако все пак искаме да ремонтираме сами, е важно да си отговорим (честно) на няколко въпроса:

- докъде се простират реално; 
- с какво можеш да се ангажираш; 
- колко от работата можеш да свършиш сам; 
- за колко време можеш да се справиш; 
- това устройва ли те; 
- колко ще спестиш наистина;
- колко материали ще изхабиш. 

Ако отговорите ви устройват, действайте смело. Иначе по-добре намерете професионалист, който да свърши работата. В противен случай ремонтът може да излезе дори по-скъпо.   

За непрофесионалист е трудно да направи прецизна и точна оценка на един ремонт, така че да включи в плансметката целия обем работа, предвид спецификата ѝ. Тук е моментът да се предвидят непредвидените моменти и детайлите в един комплексен ремонт. Има един неоспорим факт и той е, че всички искат бързо и евтино, но обикновено реалните срокове на изпълнение и реалната цена се доизчистват в процеса на работа. 

При първоначалната оферта се отчитат всички специфики - количество и качество на вложените материали, особености на повърхностите, време за съхнене и т.н - списъкът с предварителни детайли е доста дълъг. И реално никога не знаеш какво се крие под стария паркет, под старите тапети на стените и дали няма неприятни изненади, които да удължат, оскъпят и усложнят процеса.

Опитните професионалисти могат да открият предварително някои подводни камъни, които могат да изникнат в последствие, както и да направят максимално точна преценка. След подобен оглед и самият възложител може най-добре да прецени дали го устройва офертата, дали да възложи на друг екип или да се довери на конкретното предложение. 

Съвети от майсторите: 

Винаги предвиждайте резерв от +20% върху предварителната стойност на ремонта, именно за непредвидени ситуации и подводни камъни, които може да крие жилището ви. Освен по-висок бюджет - предвиждайте и 30% повече време за ремонта. Ако сте планирали да отидете 10 дена на море и като се върнете всичко да е готово, да се събуете, да поседнете на дивана и да се насладите на ремонтираното си жилище - може да се разочаровате. Предвидете си да поне 2 седмици, за да сте сигурни, че работата наистина ще е приключила.
 
Грешка 2: Наема се майстор без достатъчно опит

Vinagi e vazhno kolko e opiten maystorat

Искате да спестите от труда на майстора и затова вземате някого, който ви предлага по-ниска цена. Това най-често са начинаещите или с малък опит майстори. И когато накрая не сте доволни от резултата, чувате заветното: "А за тия пари какво очакваш?".

Много често в опита си да вложим по-малко средства в ремонта, се налага накрая да даваме повече пари, отколкото ако извикаме професионалист. При лош майстор след това се налага да търсим по-добър, който да му оправя грешките.

Как да намерим добри специалисти

Една от лесните опции е да ги оцените по портфолиото, с което разполагат, но тук също следва да преценявате добре, тъй като макар и рядко можете да попаднете на варианти, в които майсторите спекулират с информацията за себе си и я преиначават. В такъв момент изключително полезни са специализирани платформи като VsichkiUslugi.bg

Там всеки майстор има рейтинг, съставен от клиентите, с които той е работил. Офертите изпратени от изпълнители са най-висок рейтинг се подреждат най-отгоре в списъка с предложения. Това е една наистина обективна и безпристрастна оценка, която дава ориентир на следващите клиенти, кого да си изберат. Освен това с помощта на коментарите можете да разберете какво клиентите мислят за съответния майстор и как се е справил той с работата.

За специфичната работа е много важно да ангажирате тесен специалист с нужния профил и достатъчно опит. Ако ви трябва по-общ ремонт, потърсете някой с по-широка гама от услуги. 

Следете и за стила на комуникация - дали ви споделя детайли, свързани с работния процес и най-вече, дали задава конкретни въпроси, ако майсторът е пасивен и се съгласява с всичко, което му кажете, това може да е знак да не му се доверите напълно.  

Грешка 3: Ремонт без договор

Dogovorat e vazhen

Времената на "Баш майстора", който ти слага шапка в комина или яйца в мазилата отдавна са отминали, но все пак никой не е застрахован, докато няма сключен договор. 

Тук отново от полза са онлайн платформите, тъй като те служат като медиатор и гарант. Системата за оценяване, обратна връзка, верификация чрез съответните документи, както и онлайн канали, в които недоволни клиенти обичайно биха споделили своето недоволство, дават една по-голяма сигурност, че съответният майстор няма да прави проблеми. Или от другата страна - че клиентът ще спази условията и ще си изплати всичко дължимо.  

Ако сте решили да работите без договор, могат да възникнат редица усложнения - допълнителна работа, допълнителни материали, допълнително време - нищо от това не е предварително регламентирано или е единствено на устна договорка, която няма как да се валидира. 

Майсторите съветват, ако сключвате договор, следва обезателно да включите всички необходими дейности, срокове, стойности по пера и задължения на страните, както и закупуването на материалите - чий ангажимент ще бъде и как ще се извършва отчетността - всичко следва да бъде детайлно описано с цел да  се избегнат недоразумения.  

Все пак трябва да внимавате за някои неща:

- да не се изкушавате от свръхикономии, защото евтиното винаги излиза накрая много по-скъпо;
- да знаете предварително какво да очаквате като резултат, 
- да имате планове или проекти при необходимост, ако се касае за по-специфичен ремонт;
- да отстоявате своите права, като клиент;
- да заложите клауза в договора, която да упоменава, че майсторите имат задължение да почистят грубите отпадъци след приключване на ремонта, да пазат и да се стараят да запазят съществуващите мебели, врати и настилки в максимално чист вид, като облепят и покрият всичко необходимо;
- най-вече - да изберете правилния майстор или екип от майстори, на които да се доверите;

Грешка 4: Подценявате момента с почистването след ремонта

Често може да се окаже, че дори и след най-икономичния ремонт можете да си докарате сериозни разходи с момента на почистване. След майсторите са останали строителните отпадъци, пръски от бои, лак, латекс, промишлен прах и т.н. неща, които няма да се разминат с едно обикновено бърсане на прах. Целият процес по почистване може да отнеме часове, а дори дни, изискват се често специални препарати и уреди, които не са никак евтини, а при самото чистене се натоварвате и хабите свободното си време. 

По-лесният вариант е да се наеме почистваща фирма. Те разполагат с необходимата техника, препарати и рутина, за да преобразят дома ви. Освен това резултатите ще са далеч по-добри. Факт е, че ще трябва да заделите някаква сума за това, но тя далеч не е чак толкова голяма. Спестявайки от препарати, средства и време, финалната сума далеч няма да надвишава бюджета при почистване от ваша страна.