Учени от Италия представиха нов 3D принтер, който възпроизвежда при непрекъснат печат строителни материали от стъкло

Сътрудниците от Техническия университет в Милано, Италия, са разработили 3D принтер, който може да печата материали за сграда, направени от стъкло. Принтерът представлява шестосева роботизирана ръка, наречена Atropos.

При работа с високотехнологичната машина се използват стъклени влакна, предварително смесени с втечнена фотополимерна смола, която под въздействието на ултравиолетови лъчи се нанася по изгражданата повърхност, като така се получават причудливи форми. Полученият материал не изисква време за охлаждане. Според учените, работата на новия принтер се основава на принципа на тъкането на мрежи от паяците и бубите.

Atropos все още е в изпитателен период, като в бъдеще се планира възможността да се възпроизвежда по тази технология въглеводород и органични материали.

Разработчиците очакват, че машината ще може да произвежда строителни елементи от всякакъв размер, подходящ за 3D печат на фасади и строителни модули. Изобретението на италианските учени е първият триизмерен принтер, който възпроизвежда стъклени части, приложими към строителството.

Produkti otpechatani na g3dp

Учените от Института в Милано не са първите разработчици, предложили триизмерна технология за печат на стъкло. Преди две години, разработчици от Масачузетския технологичен университет създават 3D принтер, който отпечатва елементи от стопено стъкло. Технологията, предложена от американски учени, наречена Glass3DPrinting (G3DP) е първата, която създава напълно прозрачни стъклени изделия.

Триизмерният печат е нов етап в развитието на строителството

3D технологията за печат се развива все по-бързо и разширява диапазона на използваните материали. В строителната индустрия е популярен с редица примери на успешно прилагане при изграждането на цели сгради - например, офис центърът в Дубай, Обединени арабски емирства. Възможността за триизмерен печат на строителни материали, изработени от стъкло ще бъде нов етап в развитието на 3D технологиите в строителството.

Източник: dogrami.bg