За да бъдат защитени правата на потребителите при този ценови паралелизъм, трябва да се задейства по въпроса Комисията за защита на потребителите

В пазара на горива у нас няма картел, а само търговски обмен на информация за цените. Това обявиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Председателят на регулатора Юлия Ненкова обясни, че през октомври 2016 г. са предявили претенции за картел, но в рамките на процедурата са установили, че има ценови паралелизъм, което не е наказуемо. "За да има картел трябва да има влияние върху пазара", посочи тя и призна, че доказателствата са "разколебали" регулатора.

Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора.

Виж още: България продава едни от най-скъпите горива в ЕС

Цената на дребно на горивата не остава дълго в тайна, защото те се обявяват на транспаранти пред бензиностанциите. Това обаче дори не са реалните цени, защото има много програми за отстъпки на лоялни клиенти, се казва още в позицията на позицията на КЗК.

Така реално, за да бъдат защитени правата на потребителите при този ценови паралелизъм, трябва да се задейства по въпроса Комисията за защита на потребителите. Потребителите се влияят много силно от цената, затова има подобно пазарно поведение и еднакви цени в рамките на регион или дори населено място, обясни Ненкова.

И преди два дни от КЗК обявиха, че не са открили доказателста за договорка между търговците на горива. Въпреки това антимонополният орган наложи безпрецедентни мерки срещу тях.

Виж още: Да имаш бензиностанция в България било шест пъти по-печелившо

В срок от 30 дни бензиностанциите трябва да променят вътрешните си правила, така че да не се допускат служителите им да контактуват с колегите си от конкурентните фирми. Забранява се и обсъждането и предаването на търговска информация между служителите на бензиностанции.

По отношение на проверката за монополното положение на Лукойл Нефтохим Бургас - процедурата все още не е приключила.

КЗК проверява и дейността на Веселин Марешки по искане на прокуратурата по подозрения дали не извършва дъмпинг, след като липсват доказателства за картел на пазара. Ненкова отказа да даде повече подробности докато тече процедурата.

Източник: Нова телевизия, Инвестор