Над 2000, рекорден брой, са имената в тазгодишната класация на сп. "Форбс" с най-богатите хора по света. От нея обаче отпадна внукът на Рокфелер, който почина в началото на седмицата на 101-годишна възраст

Броят на милиардерите по света тази година е рекорден - 2043, показва 31-вата ежегодна класация на сп. "Форбс" (www.forbes.com/billionaires). Те притежават общо 7,67 трилиона долара, като първите 20 са умножили състоянието си.

Изданието обяснява умножаването им с разцвета на борсовите пазари и по-високите цени на стоки и услуги, но и с обикновения, старомоден дух на предприемачество. За сравнение - миналата година в списъка попаднаха 1810 имена с общо 6,48 трилиона долара.

Най-много са милиардерите в САЩ (565), като само в щата Калифорния живеят 140 от тях. Следват Китай (319), Германия (114), Индия (101) и Русия (96). В списъка тази година има една нова държава - Словакия.

Виж още: Как се става милиардер на 19

На възраст под 40 години обаче са едва 56 от най-богатите хора по света - с 10 по-малко, отколкото миналата година. Същевременно от миналогодишната класация са отпаднали само 78 имена, което е значително по-малко спрямо 2016-а, когато със статута си на милиардери са се простили 221 души.

Бил Гейтс остава начело за четвърта поредна година. Основателят на "Майкрософт" е най-богатият човек на света през 18 от последните 23 години. Състоянието му е 86 млрд. долара и е нараснало спрямо 75-те милиарда от миналата година.

Видео: Защо Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

На 2-рото място след 2-годишна пауза се завръща Уорън Бъфет със 75,6 млрд. долара при 60,8 млрд. през 2016 г.

Шефът на "Амазон" Джеф Безос регистрира най-голям напредък, цели 27,6 млрд. долара, и за първи път влиза в челната тройка с общо 72,8 млрд. долара.

Испанският моден магнат Амансио Ортега, известен най-вече с веригата магазини "Зара", се смъква до 4-то място, макар че състоянието му е нараснало до 71,3 млрд. долара.

Марк Закърбърг ("Фейсбук") влиза в топ 5 с 56 млрд. долара, следван от мексиканеца Карлос Слим, чийто телекомуникационен бизнес е увеличил състоянието му до 54,5 млрд. долара.

Виж още: Губещите милиардери

Само четирима от първите 20 в класацията не са американци: французите Бернар Арно (LVMH) и Лилиан Бетанкур (L'Oreal), най-богатият китаец Уан Джианлин, който е в бизнеса с недвижими имоти, и Ли Ка-шин от Хонконг.

"Форбс" обръща специално внимание на Доналд Тръмп. Според списанието неговото състояние го поставя на 544-то място в света с 3,5 млрд. долара, което е с 200 млн. по-малко, отколкото преди избирането му за държавен глава, но заради срива на имотния пазар в Манхатън.

Виж още: Съвети за забогатяване от Доналд Тръмп

Сред неговите бизнес партньори, които се опитват да печелят от отношенията си с новия US президент, са Хари Таноесоедибджо от Индонезия - корица на броя и претендент за президентския пост в четвъртата по големина държава в света, Роби и Хосе Антонио, които откриват "Тръмп тауър" в Манила (а Хосе е и новият търговски аташе на Филипините в САЩ), Хюсаин Саджвани от Дубай, Фил Ръфин от Лас Вегас, подготвящ отварянето на ново "Тръмп" казино, както и някои играчи на пазара за луксозни имоти в Индия.

Най-богатата жена в света, една от 56-те, които са спечелили цялото си състояние сами (а не са го наследили), е Жу Кунфей от "Ленс технолъджи". Иначе милиардерките в списъка на "Форбс" са 227, ръст спрямо 2016 г., когато са били 202. Най-много от тях са в САЩ (74), Германия (28) и Китай (23, с 10 повече спрямо миналата година).

Виж още: Коя е най-богатата жена в историята

Сред новите попълнения в класацията са още първата виетнамска милиардерка Нгуйен Ти Фуонг Тао, чиято нискобюджетна авиокомпания VietJet Air стана публично дружество през февруари, Мани Стул (Австралия), чиято фирма за детски играчки произвежда популярната колекционерска серия Shopkins, основателят на компанията за туристическа екипировка "Патагония" Ивон Шуинар (САЩ) и Хуан Франсиско Бекман Видал (Мексико), който стои зад известната марка текила Jose Cuervo.

Ново име в списъка е и Йошико Шинохара, първата самостоятелна милиардерка в Япония, която стартирала бизнес от малкия си апартамент в Токио с фирма за почасов персонал, за да осигурява заетост за жени. Тя влиза в класацията благодарение на 50-процентовия ръст в акциите на нейната "Темп холдингс" през последната година.

Сред 54-те имена от Великобритания има петима нови милиардери, а един от тях е 51-годишният моден магнат Филип Дей, който управлява шотландската верига Edinburgh Woolen Mill.

В деня, когато излезе тазгодишният списък на "Форбс", в семейното имение в Ню Йорк почина най-възрастният милиардер в света - Дейвид Рокфелер. Последният жив внук на Джон Рокфелер оглавяваше американската банка "Чейз" и доживя до 101 години. Към момента на кончината му състоянието, което притежаваше, беше приблизително 3,3 млрд. долара. Сумата го нареждаше на 604-то място сред най-богатите хора на света.

Никое лице не е допринасяло повече за живота в Ню Йорк в дългосрочен план, коментира бившият кмет на града Майкъл Блумбърг (на 10-о място сред милиардерите тази година). Той припомня, че първата заетост на Дейвид Рокфелер, срещу заплата от един долар годишно, е била като секретар на кмета Фиорелио Ла Гуардия.

Източник: сп. Форбс