Не е необходимо да вършите изключителни неща, за да постигнете изключителни резултати, казва един от най-богатите хора на планетата, който има древен GSM и е пратил само един имейл през живота си

Най-находчивите, бележити и забавни цитати на Уорън Бъфет са описани в книгата "Даото на Уорън Бъфет" с подзаглавие "Сентенции на легендарния американски бизнесмен, които разкриват тайните на неговия успех" (на български от ИК "Изток-Запад").

Инвестиционните му постижения нямат равни на себе си, а в основата на забележителния му успех са упоритият труд, почтителността и най-трудно постижимото - здравият разум, припомнят от издателството. Житейската мъдрост на определения за най-голям филантроп в света Бъфет изглежда елементарна, но има доказана в практиката ефективност.

Тази година той навърши 83, а миналия месец, при гостуването си в токшоуто на Пиърс Морган по Си Ен Ен, призна, че е изпратил собственоръчно един-единствен имейл през живота си - до Джеф Райкс от "Майкрософт" и писмото в крайна сметка се озовало в съда в Минеаполис.

С неговата електронна кореспонденция днес се занимавала секретарката му, а колкото до мобилните комуникации - още ползва стар модел "Нокиа", за който се шегува, че му бил подарък от изобретателя на телефона Александър Греъм Бел. Не изхвърлям нищо, което не съм ползвал поне 20-25 години, признава пред тв водещия бизнес ветеранът, който гостува в студиото със своя син Хауърд Греъм и внука си Хауърд Уорън.

Мислите и крилатите фрази на бизнесмена в новия сборник са взети от различни източници - лични разговори, интервюта, корпоративни доклади, биографични очерци и др. Сентенциите в изданието илюстрират практическите стратегии на Уорън Бъфет и са не само полезни указания за всеки инвеститор - голям или малък, - но и примери, които всеки би могъл да следва.

Съставителите, които минават за експерти в т. нар. "бъфетология", са добавили кратки обяснения към всеки цитат, както и примери от редица сделки на бизнесмена. "Даото на Уорън Бъфет" разкрива житейската философия и инвестиционните стратегии, осигурили на него и акционерите на "Бъркшър Хатауей" изключително богатство.

Мери Бъфет е била негова снаха в продължение на 12 години (1981-93), а Дейвид Кларк е един от първите му ученици, който следва неговите съвети за бизнеса, и то много преди фамилията Бъфет да бъде известна. Двамата са автори и на други издания за световноизвестния инвеститор като "Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети" и "Уорън Бъфет и тайните на мениджмънта".