Турция повдига обвиненията срещу граничарите за случай отпреди осем години, за който в България мъжете са получили оправдателни присъди

Отношенията между България и Турция продължават да са напрегнати. Районният съд в Бургас трябва да връчи обвинителен акт на бившия граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги. Производството по делото е в изпълнение на съдебна поръчка от Турция, съобщава Би Ти Ви.

Все още не е ясно в какво турската държава обвинява българските граничари и какво наказание иска за тях. Самото дело обаче е по тежък инцидент, станал преди девет години, докато граничарите са били по време на служба.

На 17 април 2008 г., наши гранични полицаи засекли турски бракониери да ловят калкан. Бракониерите не се подчинили на нашите граничари, които им указали да спрат, после започнал ръкопашен бой. От служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, който се оказал фатален за един от турците- Ерджан Ялчън, починал на път за бургаската болница. Тогава Военна прокуратура повдига обвинение срещу Михаил Цонков.

У нас делото беше прекратено преди седем години с оправдателна присъда, която бе потвърдена и след обжалването пред Военният апелативен съд. 

По време на делото пред Съдебната палата ще се проведе мирен протест в подкрепа на граничарите.

Ситуацията идва на фона на обтегнатите отношения между Европа и Турция, като търкания има и между София и Анкара. От турското правителство обвиняват България, че приетият миналата година у нас Изборен кодекс ограничава правата на живеещите в Турция българи да гласуват.

Виж още: ДАНС изгони турски гражданин, заплаха за националната сигурност

Допълнително напрежение се създава и покрай явната подкрепа на турската държава за една от явяващите се на избори у нас партии - ДОСТ. 

В петък път по искане на ДАНС един турски гражданин бе изгонен от България, а на други двама бе забранено да влизат в страната. Според официалната позиция на правителството те са действали "против интересите на страната ни, суверенитета и единството на нацията". По неофициални данни и тримата са били близки до същата партия ДОСТ и са проповядвали турски национализъм в смесените райони в Кърджалийско и Делиормана. 

Източник: Би Ти Ви