Наесен с песен - поздравяваме ви с настъпването на новия сезон, астрономическата есен, която идва в 10,50 ч. на 23 септември

Есента... Нейната красота е възпята от не един поет, а настъпването й символизира и по-късните години от човешкия живот - възраст, на която (както и на самия сезон) подхожда определението "златна".

Някои от най-хубавите български песни са посветени на есента - и в прекия, и в преносния й смисъл.

Композитори като Стефан Диомов, Митко Щерев, Петър Ступел и Тончо Русев са обличали в музика стиховете на Пейо Пантелеев, Иван Ненков, Стефан Банков, Димитър Спасов, Петър Караангов, Владимир Голев, Станка Пенчева.

Наближаването на астрономическата есен (на 23 септември в 10,50 ч.) е идеален повод да ви предложим един миниконцерт с тези златни хитове:

- "Есен, есен, умиращ сезон / Кратка песен, тъга полутон" е популярен рефрен на "Мери бойс бенд"...

- ... А оригиналът по стихове от Павел Матев е на Митко Щерев с "Диана експрес".

- "... И ние със лятото утре оттук ще си отидем", пеят "Домино" от Бургас.

- Тончо Русев има есенен хит и с друга звезда от "Фамилия Тоника" - настоящата съквартирантка във "ВИП брадър" Ваня Костова, по стихотворението на Станка Пенчева "Нека бъда твоята есен!".

- "Отиват си годините, белеем", признава все още младата Йорданка Христова в своята "Пред есен" (1980) по текст на Владимир Голев.

- Тони Димитрова също е пяла за бургаската есен (по текст на Пейо Пантелеев), но Стефан Диомов пише за нея и музиката на "Есен в Несебър".

- Група "Атлас" имат песен за есента още в ранния си репертоар от края на 80-те, която си остава сред класиките на българския "ню уейв" от този период. За съжаление техният тогавашен вокалист Бойко Трифонов, който взе участие и в юбилейните концерти по повод 30-годишнината им на сцена, почина в края на 2017 г.

Популярна в репертоара им е и "Есенни цветя" на Пепи Писарски, записана за едноименния албум от 2004-та с вокалиста Благовест Зерлиев.

- Братя Аргирови създават баладата си "Есента" в средата на 80-те, по текста на Александър Петров:

"Тихи стъпки някъде вървят,
ала днес пред моя дом не спират.
Стъпките си имат своя път -
идват и отново си отиват.

Зная, че съм вече закъснял,
спомени ли трябва да събирам?
Не една любов съм разпилял
и сега не мога да избирам..."

По текст на Александър Петров и музика на Борис Карадимчев е и финалната песен от любимия "Оркестър без име" (1982). Изпълняват я Маргарита Хранова и Вили Кавалджиев, а в заключителните кадри - героите на Мария Каварджикова и Филип Трифонов.

- "Есен" и "песен" римува и поетът Станислав Симеонов-Шушо в авторската песен на Асен Масларски, който възкликва: "Есен е, есен е, време за песен е!"...

ПП: За есента са създадени и множество любими детски песнички. "Есен в гората" е само една от тях.