Астрономическата есен тази година настъпва в 5,29 ч. на 23 септември, а ето и каква е прогнозата за първите две седмици от новия сезон

В първия работен ден след празничния 22 септември, когато честваме обявяването на независимостта на България, ще се поздравим с настъпването на есента.

Порадвайте й се, докато още я има, тъй като заради промените в климата лятото и зимата се очаква да станат все по-дълги, а междинните сезони постепенно да изчезнат.

Фотогалерия: Листопад - но не турския сериал

Астрономическата есен, която настъпва във вторник в 5,29 ч., носи вълна от скандинавски студ. Хладните въздушни маси от северозапад ще завладеят страната, за да понижат температурите с цели 10 градуса само за денонощие, а вятърът допълнително ще засилва усещането за есен. 

Започва много динамична седмица. Температурите във вторник ще са между 16 и 21 градуса. До сряда ще вали дъжд, но не се очакват порои. Прогнозата е за 30 л/кв. м, и то в централните и северни райони на страната. В сряда и четвъртък ще има временно подобрение -  термометрите ще показват съответно 18-23 градуса и 22-27 градуса, но вятърът ще бъде все така силен и ще издуха облаците.

В петък дъждът ще се завърне, прогнозните стойности са за 21-26 градуса, а в нощта срещу събота през страната ни пак ще премине студен атмосферен фронт.

В събота и неделя ще е слънчево и сухо. Тогава най-високите температури ще са между 25 и 27 градуса. Облаци се очакват само по Черноморието.

От 30 септември времето ще се стабилизира и ще остане сухо до 7 октомври. В последната седмица преди парламентарните избори и в деня на вота, 5 октомври, ни чака приятно есенно време.