Новият филм на Илиян Джевелеков (LOVE.NET) тръгва по кината от 13 октомври с голямата награда от фестивала на българското кино във Варна. Кои още бяха отличените и защо имаше "Златна роза" и за Татяна Лолова

"Вездесъщият" има галапремиера на 10 октомври в зала 1 на НДК и е по кината от следващия петък, 13 октомври, а в актива му вече е най-престижната награда за българското кино - "Златна роза" от националния кинофестивал във Варна.

"През окото на вездесъщата камера филмът оголва самотната човешка душа в студения свят на съвременните технологии", гласи обосновката на журито в състав: кинокритика проф. Божидар Манов, актрисата Яна Маринова, писателя Людмил Станев, журналиста и продуцент Георги Тошев и режисьора проф. Станимир Трифонов - режисьор.

Отличието се присъжда на продуцентите от "Мирамар филм" Матей Константинов (сценарист), Илиян Джевелеков (режисьор и сценарист) и Георги Димитров, както и на оператора Емил Христов.

Носителят на "Златна роза" за пълнометражен филм тази година получава и наградата "Дани Лернер" - 50 хил. евро в услуги в киностудия "Ню Бояна", както и 5000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект.

Във Варна "Вездесъщият" взе също наградата на публиката и професионалната критика плюс отличията за най-добър актьор и актриса - за изпълнителите на главните роли Велислав Павлов (сериала "Отплата") и Теодора Духовникова, която си подели приза с Ирини Жамбонас от "Посоки".

Екипът зад "Дзифт" и предишния филм на Джевелеков - "LOVE.NET" (2011), отново се обръща към актуална тема от света на новите технологии, но същевременно отдавна експлоатирана в киното: воайорството.

Сюжетът: В опит да погледне себе си от дистанция и в търсене на оригинален сюжет, писателят Емил Борилов заснема живота около себе си с десетки скрити камери. Той открива, че нищо не е каквото изглежда и много скоро се превръща във вездесъщ регулатор на чужди животи...

В актьорския състав са още: Весела Бабинова, Михаил Мутафов, Тони Минасян, Анастасия Лютова, Ирмена Чичикова, Георги Стайков и ветеранът Борис Луканов.

"Посоки" на Стефан Командарев, който имаше премиера в Кан, спечели специалната награда на журито с мотива, че "пресича с болка посоките на българското всекидневие, които водят от драмите на битието към Терминал 1 и 2", както и приза на акредитираните журналисти.

Специалната награда на домакините от град Варна беше присъдена на филма с Асен Блатечки "Врагове" в лицето на продуцентите ("Омега филмс") Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров, който като режисьор и сценарист "е възкресил достоверен исторически епизод през затрогващи човешки съдби".

Действието се развива през пролетта на 1913 г., Балканската война. Група отчаяни български военни се опитват да пренесат по суша лодка, да я превърнат в жива торпила и да потопят турски крайцер. Турските войници, с които се сблъскват по пътя си, от врагове стават техни съюзници...

За режисура е отличен Илиян Метев с пълнометражния си игрален дебют "3/4", който неотдавна спечели "Златния леопард" в Локарно.

Наградата за най-добър сценарий отиде у Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Тео Чепилов за филма "Дъвка за балончета", където също играе Теодора Духовникова, този път редом с Иван Юруков.

За операторско майсторство беше отличена работата на Ненад Бороевич по "И после светлина" на Константин Божанов ("Аве"). Филмът разказва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол - енигматичния френски художник Арно, а в главната роля е ирландската изгряваща звезда Бари Кьоеган, познат от независимата британска драма "71".

Наградата за дебютен пълнометражен филм отиде при "Радиограмофон" на режисьорката Рузие Хасанова - истинска история от 1971-ва  за един баща, който изминава пеш 100 км, за да купи радио на своя обсебен от рокендрола син.

Диплом получиха режисьорът Ясен Григоров и творческият екип на филма "Лили Рибката" заради "благородните им усилия в трудната област на детското кино".

Сред пълнометражните филми в конкурсната програма бяха също "Воевода" на Зорница София, актуалният в кината "12 А", "Извън пътя" на Николай Волев, "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова, "Бензин" на Асен Блатечки, "Секс академия - мъже", копродукциите "Белгийският крал" и "Уестърн", който беше прожектиран на откриването.

Освен "Златна роза" в късометражната категория, дебютът на Васил Горанов "Кораба Слънчоглед 1" получи и наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД). В 67 минути той разказва какво се случва, когато психиатърът д-р Космос открива, че най-доброто лекарство за неговите пациенти е киното - и те започват да снимат филм.

Тази година беше връчена още една голяма награда "Златна роза" - на актрисата Татяна Лолова (83) за цялостен принос.

Тя дебютира в киното като "момичето с джувката" в "А бяхме млади" (1961) и оттогава насам се е снимала в "Невероятна история", "Птици и хрътки", "Сиромашко лято", "Гоя, или Тежкият път на познанието", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Топло", "Опасен чар", "13-ата годеница на принца", "Константин Философ", сериалите "Семейство Калинкови", "Английският съсед", "Домашен арест", трилогията на Иван Ничев "След края на света", "Пътуване към Йерусалим", "Пътят към Коста дел Маресме".

Последната й екранна роля е на незряща старица в "Бартер" (2015), отново в партньорство с Филип Аврамов.