Година след успеха на "Безбог" още един български филм, копродукция с Германия, попадна сред лауреатите на кинофестивала в Локарно, Швейцария. Заглавието е "3/4", първото му отличие - "Златен леопард"

Игралният дебют на Илиян Метев (документалния "Последната линейка на София"), озаглавен "3/4", взе “Златен леопард” в конкурса "Режисьори на настоящето" на международния кинофестивал в швейцарския град Локарно, тази година в 70-ото си издание.

В официалната информация филмът, копродукция с Германия, е описан като: "Интимен, нежно вълнуващ семеен портрет и психологически анализ на трима души, представен със същата чувствителност, която Метев показва още като документалист... Този филм бетонира младия си режисьор като мощен и открояващ се глас в европейското кино, талант, чиято кариера трябва да се следи и която несъмнено ще получи тласък от голямата награда в конкурса "Режисьори на настоящето" и ще продължи да се развива към нови творчески хоризонти. Хоризонти, които след триумфа в Локарно, изглеждат златни."

Миналата  година "Безбог" на Ралица Петрова спечели голямата награда "Златен леопард" в международния конкурс на фестивала, а след това събра още десетки награди и световно признание. 

Сценарият е дело на Илиян Метев и Бетина Ип, а в главните роли са трима непрофесионални актьори - Мила Михова, Николай Машало и Тодор Велчев като екранния им баща.

Филмът участва и на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна (29 септември-7 октомври).

Сюжетът може да се обобщи като "семеен портрет през последното им лято заедно": Малката пианистка Мила се подготвя за прослушване зад граница, но брат й Ники продължава да я разсейва с дразнещия си талант за абсурдното. Баща им Тодор, астрофизик, изглежда неспособен да се справи с тревогите на своите деца.

Източник: НФЦ