Вече видяхме актьора Чадуик Боузман и костюма му в "Капитан Америка: Войната на героите", а самостоятелния му филм от комиксовата вселена на "Марвъл" идва по кината в началото на 2018 г. Виж и най-новия, основен трейлър

"Капитан Америка: Войната на героите" ни показа за първи път на екран не само новия Спайдърмен, но и Т'Чала / Черната пантера - поредният супергерой от комиксовата вселена на "Марвъл", удостоен и със самостоятелен филм.

Към сравнително неизвестния актьор в главната роля се присъединяват още афроамерикански звезди като носителите на "Оскар" Лупита Нионго и Форест Уитакър, Данай Гурира (сериала "Живите мъртви"), ветеранката Анджела Басет, Майкъл Б. Джордан ("Крийд: Сърце на шампион") и нашумелият от неочаквания тазгодишен кинохит "Бягай!" Даниел Калуя.

Анди Съркис и Мартин Фрийман, които играха АмГъл и Билбо Бегинс в трилогията по Толкин "Хобит", пък застанаха един срещу друг и в подгряващия трейлър на "Черната пантера".

Режисьорът Райън Куглър също е афроамериканец и е снимал Майкъл Б.Джордан не само в "Крийд", но и в наградения на кинофестивала Сънданс "Инцидентът на станция "Фрутвейл" (2013). Той е и съавтор на сценария, наравно с Джо Робърт Кол (сериала "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история").

Любопитно е, че екранизацията по комиксите се реализира едва сега, макар че още в началото на 90-те Уесли Снайпс планира да се заеме с ролята. Черната пантера обаче вдъхновява не само масовата култура - през 60-те и 70-те години в САЩ действа екстремистката Партия на черните пантери...

Заглавният герой във филма Т'Чала е престолонаследник на Уаканда, който след смъртта на баща си (убит на световен форум в "Капитан Америка: Войната на героите") поема управлението - но е предизвикан от персонажа на Майкъл Б.Джордан, амбициран да го свали от власт...

Малката африканска държава е емблематична за вселената на "Марвъл": освен че може би е митичното Елдорадо, там се намират и най-големите залежи на вибраниум - безценния материал, извлечен от разбил се на Земята метеорит, от който е направен щитът на Капитан Америка.

Да живее кралят! - пише на официалния плакат. "Черната пантера" е в кината на 3D чак на 16 февруари 2018 г.