Кандидатът за президент на САЩ прие номинацията на Републиканската партия за изборите със 75-минутна реч, в която нападна съперничката си Хилари Клинтън, обеща да сложи край на убийствата и се зарече да защити гей общността. Ето още от акцентите

Доналд Тръмп прие президентската номинация на Републиканската партия със 75-минутна реч, в която обеща на американците да им върне просперитета, мира и сигурността, застрашена от ислямистки радикали, нелегални имигранти и търговски споразумения, които са лишили американците от работни места и са съсипали средната класа.

"Ще бъдем държава щедра и гостоприемна. Но също така държава на закона и реда", заяви той и се обърна към "забравените" си сънародници, които работят за страната си, но се оказват лишени от глас, като декларира: "Аз съм вашият глас."

Близо половин век по-рано лозунгът "законност и ред" донесе успех на Ричард Никсън, избран в Белия дом след период на социално недоволство и протести, удавени в насилие, припомня Би Би Си.

Оттук насетне във външната политика фокусът ще "американизмът, не глобализмът", категоричен беше Тръмп. След скандала със съпругата му Мелания, в чиято реч се оказаха пасажи от сходно изказване на Мишел Обама, той беше представен на делегатите от дъщеря си Иванка, която напомни, че преди година е влязъл в кандидатпрезидентската надпревара като аутсайдер.

Виж още: Седем факта за Мелания - балканската съпруга на Доналд Тръмп

Кандидатът разкритикува провалената политика на САЩ в Близкия изток през последните 15 години, вина за която според него носи основно съперничката му от Демократическата партия Хилари Клинтън, държавен секретар през първия мандат на президента Барак Обама, обвинена от него заради "смъртта, разрушенията и слабостите".

Делегатите отвърнаха на това със скандирания, настояващи за вкарването й в затвора.

Виж още: Хилари Клинтън си осигури номинацията на демократите. Но дали това е добре?

Индиректно това изявление обаче беше упрек и към администрацията на Буш-младши. Експрезидентът (2001-2008) беше сред видните фигури на Републиканската партия, които демонстративно пропуснаха националната конференция в Кливланд - заедно с останалите членове на клана Буш: баща му Джордж, държавен глава преди Бил Клинтън, и брат му Джеб, губернатор на щата Флорида и конкурент на Тръмп в първичните избори.

Сред конкретните му обещания, с които смята да направи страната и вътрешната политика свой приоритет, е и изграждането на "голяма гранична стена" за спиране на нелегалните имигранти, бандитизма и наркотрафика.

Предложението му да се наложи забрана върху притока на мюсюлмани в САЩ беше видоизменено във временно ограничение за имиграция от "нации, компрометирани от тероризъм".

Според него десетилетията приток на имигранти са довели до намаляване на надниците за афроамериканската и латиноамериканската общност, а близо 180 хил. нелегални пришълци с криминални досиета се разхождат свободно и представляват заплаха да гражданите.

Ен Би Би обаче напомня, че при управлението на Обама престъпността е намаляла от 431 инцидента на 100 хил. души до 351 на 100 хил.

Виж още: "Бостън Глоуб" показва как ще изглеждат новините, ако Тръмп стане президент

След признанието от основателя на PayPal Питър Тийл, че е горд да бъде гей и републиканец едновременно, Тръмп обеща да стори всичко по силите си, за да защити ЛГБТ общностите от насилието и омразата на чужди идеологии.

В предишните дни пред делегатите се изказа и друг от фаворитите за президентската номинация, сенаторът от щата Тексас Тед Крус, който беше освиркан заради отказа си да подкрепи официалния кандидат на партията.

По-късно той защити позицията си, като обясни, че няма да е "сервилно кученце" на човек, който е нападал семейството му - визирайки критиките, отправени към г-жа Крус.

Би Би Си коментира, че речта е имала за цел да направи кандидата привлекателен не само за гневните бели избиратели от работническата класа, които съставляват ядрото на поддръжниците му.

Виж още: Тръмп се обяви за по-високи данъци за богатите

Ето и запис от цялата му реч: