На първичните избори в щата Айова милиардерът, който досега водеше в социологическите проучвания сред републиканците, беше изпреварен от сенатора Тед Крус от Тексас

Всеки, който приемаше словосъчетанието "президента на САЩ Доналд Тръмп" като сбъдване на най-лошия си кошмар, може да си поеме глътка въздух - милиардерът претърпя първа изборна загуба в битката за президентската номинация на Републиканската партия.

В щата Айова, където се състоя първото гласуване за кандидатите, водачът в социологическите проучвания отстъпи на сенатора Тед Крус от щата Тексас, съответно с 24 срещу 28%. В голямата изненада на първичните избори обаче се превърна друг сенатор - Марко Рубио от Флорида, който получи 23%.

При демократите разликата между фаворитите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс се движеше под 1% и в крайна сметка двамата финишираха съответно с 49,86 и 49,57%, т.е. с по-малко от 0,3 пункта разлика. Практически равния им резултат анализаторите коментират като победа за 74-годишния сенатор от Върмонт, макар че Хилари получава допълнителния глас като бонус за първото си място.

Кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков припомня, че преди осем години бившата първа дама загуби партийната битка в Айова от бъдещия президент Барак Обама, но спечели следващия важен щат - Ню Хемпшир, където тази година първичните избори са на 9 февруари.

Виж още: Битката за Белия дом

Ако се гледат сегашните проучвания, които сочат Сандърс като победител там, загубата в два последователни щата би повлияло на шансовете й да стане избраник на демократите.

За републиканците изборите в Айова бяха лакмус, а открояването на аутсайдери като Доналд Тръмп и Тед Крус показа, че избирателите са разочаровани от партийните ръководители, отбелязва още БНР.

Междувременно, след като получи около 1% подкрепа демократът Мартин О'Мейли, бивш губернатор на щата Мериленд, съобщи, че приключва с участието си в кампанията. От републиканците състезанието напусна Майк Хакъби, бивш губернатор на щата Арканзас.

45-годишният Тед Крус е роден в Калгари, Канада. Родителите му са математици и компютърни програмисти, а баща му е имигрант от Куба. Докато е още малък, семейството се мести да живее в Хюстън, щата Тексас.

Завършил е университета в Пристън и право в Харвард, работил е за президентската кампания на Джордж У. Буш през 2000 г., а по-късно става първият главен юрисконсулт на Тексас от испаноезичната общност. В Сената влиза през 2012 г.

Потомък на имигранти от Куба, напуснали страната още преди революцията, е и 44-годишният Марко Рубио. Той е завършил политология и право, а в горната камара на Конгреса е от 2011 г., след като преди това е бил представител в щатския Сенат на Флорида.

В победната си реч Крус атакува както прекия си опонент Тръмп, така и партийните елити, срещу които води кръстоносен поход. Айова изпрати послание, че следващият президент на САЩ няма да бъде избран нито от медиите, нито от кръговете на властта във Вашингтон, декларира новият фаворит на републиканските избиратели.

Сред останалите им конкуренти са трима губернатори Джеб Буш (брат на Джордж У.) от Флорида, Крис Кристи от Ню Джърси и Джон Касич от Охайо. Четвърти обаче се класира афроамериканският кандидат, който идва извън политиката - прочутия неврохирург Бен Карсън.

Си Ен Ен коментира, че след резултатите от Айова е ясно само едно - че предстои дълъг избирателен сезон, преди двете разединени партии да се обединят около своите номинации за Белия дом.