Кандидатът на републиканците изостава с 13%, но не се свени да похвали бившият иракски лидер Садам Хюсеин за ефективността му в избиването на терористи

Кандидатът за президент на демократите Хилари Клинтън е увеличила преднината си пред кандидата на републиканците Доналд Тръмп на 13%, според ново допитване на Ройтерс, цитирано от агенция "Фокус". 

Новото допитване показва,че 46% от избирателите подкрепят Клинтън, а 33% Тръмп. 22% са заявили, че няма да подкрепят нито един от двамата кандидати на изборите през ноември.

Допитването е проведен в периода 1-5 юли, преди ФБР да препоръча във вторник да не се повдигат обвинения срещу Клинтън за използването на частен имейл сървър и да я определи като "изключително безразсъдна" при боравенето с класифицирани данни. 

При предишното допитване на Ройтерс, проведено в последните дни на юни, кандидатът на демократите водеше с 9% на бизнесмена от Ню Йорк.

След свалянето на обвиненията може да се очаква позициите на Хилари Клинтън да се затвърдят и тя да дръпне още в подкрепата. Голяма роля ще изиграят и конференциите на двете партии, като ако в някоя от двете се появи и намек за скандал в избора на номинация, процентите подкрепа след това неминуемо ще спаднат. 

Виж още: Вече няма кой да ги спре

Речников запас

Междувременно проучване на американски професори лингвисти показва, че кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп използва лексиката на седмокласник. В първата реч, в която Тръмп обявява, че ще се кандидатира за президент, той използва думи, които са в речниковия запас на дете от 4 клас.

Неговията опонент Хилари Клинтън пък използва речевия запас на десетокласник.

Садам беше добър в убиването на терористи

На фонан на всичко това Тръмп успя да разпали нов скандал в САЩ със свое изказване. Той никога не е криел симпатиите си към диктатори и сега отново ги показа, като отбеляза ефективността на Садам Хюсеин в "убиването на терористи".

"Садам Хюсеин беше лош човек. Наистина лош човек. Но знаете ли какво правеше добре? Убиваше терористи. Отдаваше му се. Не им четяха правата, не говореха. Те бяха терористи, това е", заяви Тръмп по време на вечеря с поддръжници в Северна Каролина. 

"Днес Ирак е Харвард за тероризъм. Ако искаш да си терорист, отиваш в Ирак. Като Харвард е. Това е тъжно", коменитра още кандидатът на републиканците за президент. 

Това не е първият път, в който Тръмп изразява похвала към загиналия иракски лидер. Миналата година той обяви, че светът би бил 100% по-добре, ако Садам Хюсеин и Моамар Кадафи бяха живи и на власт. 

През февруари пък Тръмп заяви, че независимо дали хората харесват Садам, той е убивал терористи. 

Виж още: Тръмп: Путин е по-приятен човек от мен

Въпреки че тази позиция на магната и кандидат за президент не е нова, тя накара ключови лица сред Републиканската партия да се отдръпнат от него. Така например говорителят на Сената Пол Райън заяви, че докладите за нарушаване на човешките права по време на режима на Садам Хюсеин са солидни. 

"Садам беше един от най-лошите хора на XX век. Извършвал е геноцид сред собствените си хора, използвайки химическо оръжие", коментира Райън.

Пол Райън все пак заяви, че въпреки всичко вижда Тръмп като по-добър вариант за Белия дом от Хилари Клинтън, но добави и, че си запазва правото да оспорва тезите на Тръмп, когато не е съгласен с тях.

Източник: Си Ен Ен, "Уошингтън поуст"