Тексаският сенатор, който беше основен конкурент на Тръмп за президентската номинация на републиканците, обяви, че се оттегля от надпреварата

Доналд Тръмп може вече да се смята за почти сигурна номинация на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември. Това стана след поредната негова победа, този път в щата Индиана, която му осигури подкрепата на още 51 делегати. Така той вече има 1053 от нужните му за 100% победа 1237 делегати. 

Но тази победа сама по себе си не е толкова решаваща, колкото отказът от състезанието на основния му конкурент за номинацията - сенатора от Тексас Тед Крус.

Часове преди да приключат изборите в Индиана, той твърдеше, че ще остане в битката до самата конференция на Републиканската партия, на която ще се избере кой да я представлява на президентските избори. След излизането на резултатите в щата обаче Крус заяви, че въпреки целия положен труд, избирателите са избрали друг път за бъдещето на Америка. 

"Ние се раздадохме в Индиана. Дадохме всичко от себе си, но гласоподавателите избраха друг път. Така че с тъга на сърцето, но с безкраен опитимизъм за дългосрочното бъдеще на нашата нация, ние се оттегляме от кампанията", заяви Крус. 

Виж още: "Бостън Глоуб" показва как ще изглеждат новините, ако Тръмп стане президент

До последно Крус се надяваше, че ще е успее да консолидира партията и да привлече подкрепа от либертарианците и християнските консерватори, като същевременно обедини южните щати. В опит да спечели и жените гласоподаватели той обяви за свой партньор в надпреварата и евентуален вицепрезидент друг вече оттеглил се кандидат за републиканската номинация - бизнесдамата Карли Фиорина. Всичките му усилия обаче претърпяха крах и той се видя принуден да се оттегли. 

Часове по-късно поражението си в първичните избори призна и последният съперник на Тръмп - аутсайдерът Джон Кейсик. Той имаше спечелени само 156 делегати, от победата в щата Охайо, на който е губернатор. 

След оттеглянето на Крус единственият път към същинските президентски избори минава през обединение на партията, ако републиканците не искат да бъдат победени от демократите. Това обаче предвещава да бъде труден процес, тъй като през цялата кампания досега ключови фигури за републиканците като сенатора Джон Маккейн, Мит Ромни, Трент Франкс, оглавяващият Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън, както и целия клан Буш се изказваха изключително остро за Тръмп, наричайки го лъжец и дори социопат.

Виж още: Вече няма кой да ги спре

Все пак има действия в посока консолидиране, след като председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибус обяви, че сега всички републиканци трябва да се обединят около това Хилари Клинтън да бъде победена на същинските избори.  

За традиционните републиканци, които досега гласуваха за всички останали кандидати, остава да решат кое им се струва по-лошо - президент Тръмп или президент Клинтън. 

Виж още: Кой е българският Доналд Тръмп? Има поне няколко кандидати

Източник: Си Ен Ен